Appartment building Koning Noord Antwerpen

Description

In the Slachthuis district in Antwerp, META has completed the Koning Noord apartment building: a project with 26 houses, a crèche and a workspace.

Koning Noord consists of 2 buildings: a volume on the street side that completes the facade row of the Twee Netenstraat and – lying deep on the plot – a second volume that also connects to the adjacent buildings.

The 2 volumes are linked on the ground floor by a continuous plinth that folds around the inner garden. The roof of this plinth is used as an intensive green roof and forms, in addition to the inner garden, a second horizontal green area. There is underground parking for 37 cars and a shed for 83 bicycles.

The flats are located in the 2 volumes. There are 4 types of flats per floor which are repeated on each level. Only the top floor on the street side deviates from this typological plan in order to create 2 duplex flats with spacious roof terraces.

Each flat has 2 large windows. By grouping the open and closed facade surfaces, the concrete could be cast on site using plank formwork – traditionally an expensive construction method – while remaining feasible within the strict financial outlines of this project.

The raw, grey concrete is finished with gold-coloured anodised aluminium elements in the terraces, the joinery, the balustrades,...

Type

Status

Procedure

Dates

Surface

Collaborators

Collaborations

Ingenieursbureau J. Meijer structural engineering
Vinco Engineering MEP engineering
Eddy Henskens safety engineering
Xenadvies energy engineering