Cadiz

Description

With its orthogonal street pattern and exceptional location on a rectangular peninsula, the historical Cadix neighbourhood is a unique area within the city of Antwerp. The spatial implementation plan (ruimtelijke uitvoeringsplan, or RUP) for the district details the intention to complete the historically evolved building block pattern of Het Eilandje and to continue the orthogonal street pattern up to the docks.

One aspect of this project involved research into re-destination of the site around a former customs building that was earmarked for demolition. The clearance would create an integral, closed building block within the Cadix neighbourhood that could accommodate a new volume of more than 100m x 100m.

The specifications contained within the spatial implementation plan, including making optimal use of orientation and the search for an intelligent way to open up the neighbourhood, had a profound influence on the concept. On the building line an urban plinth is created with multiple functions: retail, supermarket, restaurants and bars, offices and a home for the elderly. The plinth is limited to three building layers to allow the four attendant volumes, which contain housing, to be built to the maximum height. An underground car park replaces the above ground facility adjacent to the customs building, which will be transformed into a public square. The space within the new building block is collective and green in character, thereby offsetting the residential volumes. Openings in the fa├žade guarantee the necessary transparency.

Prizes

Fritz Höger Preis für Backsteinarchitektur 2017, honorable mention

Publications

"Review the size of the everyday. Some observations about the Cadix development in the port of Antwerp." (Flanders Architectural Review N°13 This Is a Mustard Factory, Vlaams Architectuurinstituut, 2018)

Status

Procedure

Competition shared first place

Dates

Surface

Collaborations

POLO architects architect partner