Elektro Loeters Oostende

Description

The project ‘Elektro Loeters’ is situated along a busy approach road and borders the Port of Ostend.

On the ground floor there is a commercial space, on the first floor a storage room and workspace, on the second floor the parking space and apartment are situated. On the third floor patio apartments are provided.

The building is developed in connexion to the adjacent building in function of shared circulation. On the ground floor the building follows the outline, on the upper floors the façade line. The difference forms the sharp corbelling. The building has a onefold concrete structure; the triangular rest space is used for vertical circulation (steps, elevators and a car elevator).

The priority demand of the commissioner not to provide penetrations in the store for stairs and lifts, and the specific shape of the terrain, resulted in the patio typology of the apartments. These are situated around an individual patio (porch included) on which the rooms give out. The living area takes form in the full width of the street front with a view of the harbour.

In 2007, ten years after the delivery, the commissioner came back to us with the request to transform his warehouse and parking into apartments. The theory was put into practice and ‘the typical plan’ has to prove its flexibility.

On the first and second floor, nine new apartments were installed of each roughly 110 m2, the car lift disappeared and became a communal bicycle parking. The patio apartments on the top floor and the commercial space on the ground floor stayed the same.

Prizes

Provinciale Prijs voor Plastische Kunst, Architectuur 1998, Provincie Antwerpen, laureate

Publications

“Provincie deelt culturprijzen uit”, (’t Stad (Het Nieuwsblad), March 19th 1999)
“Provinciale culturele prijzen uitgereikt” (Gazet van Antwerpen, March 19th 1999)
“Het krinkelende wankelende winkelding” (De Standaard, February 11th 1998)
“Hedendaagse architectuur, erfgoed voor morgen” (De Singel 98-99 (De Standaard))
“Architectuurbureau krijgt provincieprijs” (Gazet van Antwerpen, December 10th 1998)
“Provincie strooit kwistig met prijzen” (Het Nieuwsblad, December 10th 1998)
“Elektro Loeters” (Jaarboek Architectuur in Vlaanderen 1996-1997, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, June 1998)
“Elektro Loeters” (Vlaanderen Nieuwe Architectuur 1987-1997, Prisme Editions, December 1997)

Events

Exhibition ‘Jaarboek Architectuur Vlaanderen 1996-1997’, deSingel Antwerpen, 1998
Exhibition: '30 Jaar Architectuur in Vlaanderen - De Wonderjaren in Maquettes', CC De Scharpoord Knokke-Heist, 2015

Status

Procedure

Client

Dates

Surface

Collaborators

Collaborations

Ingenieursbureau J. Meijer structural engineering
Bureau Bouwtechniek MEP engineering
M&M Bouw general contractor