Sociale woningen Klapdorp Antwerpen

Description

Through the construction of a central courtyard, this new project refers to the atmosphere of the 17th century ‘Predikerinnen’ convent that was situated in Klapdorp. The design tries to respect the historical character of this site optimally.

The open space is transparent and has a square shape, but is closed and has quiet atmosphere. This outdoor space is a communal area at the building bloc level. It restores de historical origin (convent), work space orienting and forms the heart of the area. A central tree, surrounded by a petanque lane and benches, gives the inner space its identity. This courtyard makes an internal connection between Klapdorp en Predikkerinnenstraat possible.

The façade masonry refers to a traditional convent. The colored bricks offers a glimpse of both the introvert character and the history of the site.

Type

Status

Procedure

Competition first place

Dates

Surface

Collaborations

ABT structural engineering
CES MEP engineering