Herontwikkeling Gildenhuis Beveren wint Prijs Inspirerend Sociaal Wonen 2016!

Residentie Gildenhuis ontving eind januari de Prijs Inspirerend Sociaal Wonen. De prijs, een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH) gaat naar het meest inspirerende, kernversterkende, inbreidingsgerichte project. Voor de juryleden is een project kernversterkend als het de (woon-)kwaliteit van de bestaande omgeving verhoogt en als er ook gemeenschapsondersteunende functies worden aangeboden.

Het Gildenhuis bestaat uit een betonnen raster dat de gevel structureert en ritme geeft. Door de verbinding van het publiek domein langs en doorheen het gebouw met het groene binnengebied, maximaliseert META de relatie binnen-buiten en de interactie met de passant. Door enkele toegangen te situeren in de doorsteek door het gebouw wordt de bezoeker uitgenodigd om deze nieuwe circulatie-as en het achterliggend domein te ontdekken. Op de verdiepingen bevinden zich 49 woonunits, waarvan 28 sociale huurappartementen en 21 private koopwoningen.

Björn Mallants, directeur VVH, in het artikel in de krant De Standaard van vrijdag 29 januari 2016:

“De ontwikkeling van zowel sociale huurwoningen als private koopwoningen zonder noemenswaardig onderscheid in onder meer grootte en uitzicht is een inspirerend voorbeeld voor gemengde ontwikkelingen”.

Karin Beeldens, directeur van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting in Beveren, in het tijdschrift Fundamenten:

‘Het openbaar domein vooraan (straat) en achteraan (groene ruimte en publieke parking) worden verbonden via een overdekte doorgang. Het concept van de appartementen is gebaseerd op de ‘design for all’-ontwerpstrategie. Deze strategie houdt rekening met de noden en de wensen van mensen met diverse capaciteiten. Het beoogt flexibiliteit in gebruik wat levenslang wonen mogelijk maakt. In het complex werd ook het kunstproject ‘satellite building’ geïntegreerd in de balustrades van het gebouw.”

Het project kreeg eerder al een lovende vermelding in het Nederlandse tijdschrift De Architect en werd opengesteld tijdens de Dag van de Architectuur.Recent nieuws