Persbericht

Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau ontwerpen stadsvernieuwing Beursplein & Congresgebouw in Brugse binnenstad

Wijkgericht en stedelijk, dynamiserend voor wijk en stad

Perscontact

Siska Claessens
siska@meta.be

+32 476 99 15 54

Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau ontwerpen stadsvernieuwing Beursplein & Congresgebouw in Brugse binnenstad

Wijkgericht en stedelijk, dynamiserend voor wijk en stad

De recent gesloopte beurshal van Brugge, oorspronkelijk bedoeld als ‘Feesthalle’, werd 50 jaar geleden opgetrokken als een tijdelijke constructie. De laatste jaren werd almaar duidelijker dat de beurshal bouwfysisch en programmatorisch niet meer aan de hedendaagse eisen voldeed. Daarom beslist de Stad Brugge om een stadsvernieuwingsproject op te starten. Naast de bouw van een nieuwe beurshal - uitgebreid met een congresgebouw - wordt ook de volledige site opnieuw aangelegd.

https://youtu.be/jAXNltUbAm0


Door het combineren van een beurshal met een congrescentrum ontstaat een natuurlijke convergentie tussen beide functies. Bovendien geeft het toevoegen van een congresfaciliteit niet alleen een antwoord op de vraag om groepen van 500+ personen in het centrum van Brugge te ontvangen, er wordt ook ingespeeld op het toeristisch aanbod van Brugge waarbij congresbezoekers vooral op de toeristisch minder drukke weekdagen de weg naar Brugge vinden.

Beeldbepalende bomen

Het behoud van alle bestaande hoogwaardige bomen, die het Beursplein sinds vele decennia typeren, was voor het ontwerpteam van bij de start van dit project een principieel uitgangspunt. Het ondoordacht rooien van bomen is nooit een optie geweest. Deze visie maakt integraal deel uit van de strategie om een nieuw gebouw te ontwerpen dat zich integreert in de stad en een open dialoog aangaat met de buurt.

De beuken op het Beursplein zijn stuk voor stuk bomen die erg gevoelig zijn voor de wisselende omstandigheden in hun biotoop. Het Beursgenootschap heeft alvast de intentie om er alles aan te doen om deze bomen alle overlevingskansen te bieden en alle mogelijke maatregelen te nemen om deze bomen door het werfproces te leiden, samen met externe specialisten en de Groendienst van de Stad Brugge.

Wijkgericht en stedelijk

Het architectenteam - Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau - ontwerpt een beurshal als een overdekt en afsluitbaar plein waar allerhande evenementen - zoals beurzen en concerten - kunnen plaatsvinden. Maar tegelijkertijd kan het gebouw, wanneer er geen activiteiten voorzien zijn, omgevormd worden tot een publiek overdekt plein, toegankelijk voor alle passanten en integraal deel uitmakend van de buurt. Het openstellen van de buitenwanden van de beurshal zodat een overdekt publiek plein ontstaat wanneer er geen activiteiten plaatsvinden, is een logische zet. Dit maakt van dit stadsvernieuwingsproject een wijkgericht èn stedelijk gebouw, waar het aangenaam toeven zal zijn, dynamisch voor de wijk èn voor de stad.

Robuust en transparant

Het Beursplein & Congresgebouw is met elkaar verbonden via een gemeenschappelijke inkom, maar kan perfect onafhankelijk van elkaar én tegelijkertijd gebruikt worden.

Terwijl de beurshal horizontaal georganiseerd wordt, geënt op de buurt en onmiddellijk toegankelijk van buitenaf, wordt het congresgebouw verticaal gestapeld. Het congrescentrum voor minimum 500 personen wordt volgens het drie-stoelen-principe ontworpen: een congresdeelnemer heeft een zitplaats in de plenaire zaal, in de vergaderfaciliteiten en in de cateringruimte. Die laatste grenst aan een terras dat een weergaloos zicht op de Brugse skyline biedt.

Het Beursplein & Congresgebouw Brugge heeft een robuuste, massieve verschijningsvorm in recuperatiebaksteen. Het geheel rust op een glazen sokkel met metaalschrijnwerk, wat de gelijkvloerse transparantie ten goede komt en het publieke karakter van het overdekte plein in de verf zet.

Integraal duurzaam

Het Beursplein & Congresgebouw is een integraal duurzaam gebouw: het volgt de principes van de culturele duurzaamheid. Dit resulteert in een energiezuinig BEN-gebouw (Bijna Energie Neutraal) met een maximaal E-peil van E58. Bovendien wordt voldoende aandacht besteed aan een duurzaam gebouwenbeheer, integrale toegankelijkheid, akoestisch comfort (zowel in het gebouw als voor de buurt), rationeel afvalbeheer en de mogelijkheid tot een flexibele programmaschikking.

Wie is het Beursgenootschap?

Het Beursgenootschap is het team dat het Beursplein & Congresgebouw Brugge realiseert via een design-and-build-formule.

Het team wordt geleid vanuit de bouwgroep CFE, die optreedt als opdrachthouder, en waarvan dochteronderneming MBG de algemene aannemingswerken voor z’n rekening neemt.

De volledige architectuuropdracht wordt verzorgd door de tijdelijke vereniging tussen de Portugese architect Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau. Zij laten zich bijstaan door Landinzicht Landschapsarchitecten (ontwerp omgeving), Studiebureau France (studie omgeving), MOUTON (studie stabiliteit), afaconsult (studie stabiliteit), hp engineers (studie technieken) en Daidalos Peutz (studie akoestiek, energie en duurzaamheid).

Tenslotte laat het Beursgenootschap zich bijstaan door diverse gespecialiseerde adviseurs, zoals FESG (studie brandveiligheid), Vectris (studie mobiliteit), infunctievan (opmaak architectuurbeelden en animatievideo) en ATTAK (bouw presentatiemaquette).


Het Beursplein & Congresgebouw in cijfers

  • Een beurshal en overdekt beursplein van 4480m²
  • Een opsplitsbaar auditorium met een inschuifbare tribune voor meer dan 500 bezoekers
  • Vergaderfaciliteiten met 8 vergaderzalen (die kunnen omgevormd worden tot 12 vergaderzalen)
  • Een cateringruimte van 650m² met aangrenzend terras van 200m²
  • Behoud van 38 bestaande bomen
  • Een ondergrondse fietsenstalling voor meer dan 200 fietsen
  • Een ondergrondse parking voor 124 personenwagens
  • 15390m² (verdeeld over verschillende lagen) Beursplein & Congresgebouw, waarvan 5230m² ondergronds
  • 10870m² nieuw openbaar domein, waarvan 9030m² Beursplein en 1840m² omliggende straten
  • Een totaalbudget van € 39 997 566,75 incl. BTW en erelonen

Projectgegevens

  • Opdrachtgever: Stad Brugge
  • Projectontwikkeling: CFE
  • Architectuur: TV Eduardo Souto de Moura - META architectuurbureau
  • Ontwerp landschap: Landinzicht Landschapsarchitecten
  • Studies landschap: Ingenieursbureau France
  • Studies stabiliteit: MOUTON, afaconsult
  • Studies technieken: hp engineers
  • Studies akoestiek, energie en duurzaamheid: Daidalos Peutz
  • Algemene bouwwerken: MBG


Over Souto de Moura Arquitectos

Souto de Moura Arquitectos SA is een internationaal architectuurbureau met meer dan 30 medewerkers. De werkmethode is gebaseerd op schetsen, technische tekeningen, 3D-modellen en fysieke schaalmodellen, alsook de voortdurende dialoog met andere bouwprofessionelen in één ontwikkelingsproces.

Het team heeft ruime ervaring met diverse soorten programma’s, schalen, sites en andere specialisaties die innovatie in nieuwe projecten toelaten en een constante studie en onderzoek vergen, niet alleen in de architectuurtaal, maar ook op het vlak van constructiesystemen, technieken en materialen.

Ondanks de uitgebreide achtergrond van het team, wordt ieder project ontwikkeld als een uniek en individueel proces, zoals een ‘single case study’.

Zijn werk is gepubliceerd in internationale tijdschriften en maakte onderwerp uit van internationale tentoonstellingen. In 2011 ontving Eduardo Souto de Moura de Pritzker Prize, in 2013 the Wolf Prize en vorige maand nog de Gouden Leeuw op de Biennale di Venezia.

Eduardo Souto de Moura werkte reeds aan verschillende projecten met vergelijkbare schaal: Horea- en toerismeschool in Portalegre, Bragança Museum of Modern Art, Voetbalstadion van Braga, Paula Rêgo Museum in Cascais, Cultural Center Espaço Miguel Torga in Sabrosa,...

Over META architectuurbureau

META architectuurbureau wordt geleid door de vennoten Niklaas Deboutte en Eric Soors. Het kantoor is gevestigd in Antwerpen en telt een 20-tal medewerkers.

Voor META is architectuur een ambacht dat vakmanschap vereist. Dan kan elk ontwerpvraagstuk een uitgebouwde oplossing krijgen zonder dat de gemakkelijke weg of het platgetreden pad moet opgezocht worden. De ontwerpen kunnen daarom wel eens nukkig zijn of weerstand bieden of zelfs wringen, maar ze maken het bouwen steeds eenvoudig, zelfs evident.

Als ontwerper en bouwer neemt META de vrijheid om ambitieus te zijn. Om een gebouw zo juist mogelijk te ontwerpen zodat functie en invulling simpel aanpasbaar worden. Om met een ontwerp een gebouw zijn eigen onvoorspelbare geschiedenis en toekomst te laten schrijven.

Enkele recente projecten en werven van META: universiteitsgebouwen M en O voor de Universiteit Antwerpen, bouwblok Cadiz op ’t Eilandje in Antwerpen, kleuterschool Xaveriuscollege in Borgerhout, sociale woningen Klapdorp in Antwerpen, herontwikkeling van de Normaalschoolsite in Lier, dakserre Agrotopia in Roeselare en stadsinbreidingsproject Oude God in Mortsel.

Recente persberichten