Persbericht

Gebouw O van META versterkt hart van UA-campus

Perscontact

Siska Claessens
siska@meta.be

+32 476 99 15 54

Gebouw O van META versterkt hart van UA-campus


In het hart van de campus Drie Eiken in Wilrijk hebben META en Storimans Wijffels architecten in samenwerking met TRACTEBEL in opdracht van de Universiteit Antwerpen een auditorium- en onderzoeksgebouw gerealiseerd. Gebouw O biedt naast 8 auditoria, 2 microscopiezalen, 1 bioruimte en 1 practicumzaal ook ruimte aan een reprografische dienst, 216 fietsenstalplaatsen en 2 ruime inkomhallen.

Zowel de faculteiten Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, Farmaceutische, Biomedische en Diergeneeskundige Wetenschappen als Biologie vinden er een onderkomen. Waar de studenten vroeger verspreid waren over verschillende campussen in Antwerpen, worden ze nu verenigd in één gebouw.

"Door extra aandacht te besteden aan de ruwbouw kunnen diverse afwerkingslagen weggelaten worden. Dat resulteert in een solide, student-resistente constructie".
[ Niklaas Deboutte, META architectuurbureau ]

"Gebouw O is een helder en compact volume, een eye-catcher voor de campus met een zo klein mogelijke ruimtelijke stempel. "
[ Eric Soors, META architectuurbureau ]

Onderwijsgebouwen vormen meer dan alleen de infrastructuur waarin leslokalen en administratieve ruimtes functioneel zijn ondergebracht. Leren gebeurt niet louter door het volgen van lessen en het overdragen van kennis, maar wordt voor een substantieel deel gestimuleerd door de sociale interactie die ontstaat bij de verwerking van deze kennis.

Dit uitgangspunt wordt ingezet door in het hart van het gebouw een atrium te creëren als ontmoetingsplaats waarrond de andere functies georganiseerd worden. Een aangename plek waar men elkaar op een informele manier kan ontmoeten, inspiratie kan opdoen en waar ideeën vorm krijgen.

Spiegelsymmetrie in een leesbaar gebouw

Gebouw O is een helder en compact volume dat enerzijds een eye-catcher moet vormen op de campus maar anderzijds een zo klein mogelijke ruimtelijke stempel op de site mocht drukken. Het evenwicht tussen affirmatie en integratie, en de verbindende rol van Gebouw O resulteren in een alzijdig gebouw met een dubbele inkompartij, dat diagonaal gespiegeld is, zodat beide zijden een evenwaardige toegang toegewezen kregen.
Op niveau -1 en niveau +1 worden telkens 4 auditoria georganiseerd rond het centraal atrium met grote lichtstraat die het zenitale daglicht laat afdalen tot de ondergrondse verdieping. De begane grond is voor gemeenschappelijke functies en voor ruime inkom- annex ontmoetingsruimtes. Van hieruit vertrekken 4 compacte trappenhuizen die zorgen voor korte circulatielijnen en snelle brandevacuatietijden.
De bovenste verdieping (+3) is gereserveerd voor de practicum- en microscopiezalen.

Maximale lichtinval met zwevende volume in geperforeerde goudkleurige aluminiumplaten

De gevel van het gelijkvloers is 1 module naar binnen geplaatst waardoor een overdekte rondgang ontstaat. Het zwevende volume erboven wordt omhuld door geperforeerde goudkleurige aluminium platen. Deze platen vormen een vaste zonwering voor de auditoria, microscopie- en practicumzalen en zorgen voor zacht gefilterd licht en een buitenzicht. De panelen kunnen op de 3de verdieping geopend worden om in de praktijklokalen een maximale lichtinval te hebben. Door zowel de gevel als het plafond van de rondgang en de foyers uit te voeren in het zelfde materiaal ontstaat er een coherent zwevend volume dat ’s avonds door strooilicht een spoor van gebruik laat zien aan zijn omgeving.

Prominente rol voor kunstintegratie op de campus met kunstenaar Perry Roberts

Voor de kunstintegratie werd beroep gedaan op kunstenaar Perry Roberts (UK). Op de gevel werd een foto van studenten en docenten geponst in de goudkleurige aluminium gevelplaten. De afbeelding refereert naar de traditionele klasfoto’s en werd gerasterd in dots met 5 verschillende diameters. Door gebruik van de CNC-techniek kan op eenvoudige wijze elk paneel uniek worden gemaakt. Op korte afstand krijgt men een abstrahering van het beeld, slechts op een grotere afstand wordt het beeld leesbaar.

Ruwbouw is afbouw

Ook hier hanteerde META het ‘ruwbouw is afbouw’ principe. Door extra aandacht te besteden aan de ruwbouw kunnen diverse afwerkingslagen weggelaten worden. Dat resulteert in een solide, student-resistente constructie. Het interieur werd verder afgewerkt met yellow pine multiplex, naaldvilttapijt en hoogglans gepolijste inox. Bij het betreden van het gebouw wordt een geleidelijke overgang gemaakt in de hardheid en ruwheid van de materialen.

Duurzame schil

Vanuit een langetermijnvisie van de Dienst Infrastructuur van de Universiteit Antwerpen wordt veel belang gehecht aan een degelijke en goed geïsoleerde buitenschil. Door het compacte volume en voldoende isolatie in meerdere lagen worden lage u-waarden gehaald, resulterend in een zeer gunstige K16. De luchtdichtheid eindigt volgens de eindtest net onder de passiefnorm.

"Onze ‘Operatie buitencampus’ is nu helemaal achter de rug. Nu kunnen we onze Campus Drie Eiken met recht en reden onze life sciences campus noemen, waardoor onze universiteit prima gewapend is voor de uitdagingen van de toekomst."
[ Alain Verschoren, rector van de Universiteit Antwerpen ]

Landschapsontwerp

META liet zich voor de inplanting en omgevingsaanleg bijstaan door Urban Design & Landscape Architectuurbureau West 8 uit Rotterdam.

Technieken

Voor stabiliteit, technieken, EPB-verslaggeving en akoestiek werkte META samen met Tractebel.

Inplanting en context

Campus Drie Eiken is gelegen ter hoogte van de Fort VI-site in Wilrijk. Verschillende ingrepen hebben door de geschiedenis heen het gebouwde en onbebouwde landschap gevormd tot het beeld dat we vandaag kennen. De verschillende faculteiten en hun ondersteunende faciliteiten liggen verspreid over het gebied. Verschillende soorten uitstraling kunnen hierin onderscheiden worden. Bos, dreef en orthogonaal grid vormen enkele van de opmerkelijkste karakters.

Recente persberichten