Persbericht

Herbestemming Normaalschoolsite in Lier gewonnen door Vanhaerents, META, BOB361, Callebaut en OKRA

Perscontact

Siska Claessens
siska@meta.be
+32 476 99 15 54

Herbestemming Normaalschoolsite in Lier gewonnen door Vanhaerents, META, BOB361, Callebaut en OKRA


Samen met Vanhaerents winnen META, BOB361, Callebaut en OKRA de competitie voor de Normaalschoolsite in Lier. Het ontwerpteam bouwt er een incubator en een 140-tal wooneenheden. De historisch waardevolle gebouwen worden bewaard en de nieuwe volumes passen zich in in het bestaande binnengebied en creëren zowel publieke, collectieve als private open ruimte.

Katalysator voor de omgeving
De Normaalschoolsite in Lier omhelst een bebouwde oppervlakte van meer dan 20.000m2. De herontwikkeling ervan stimuleert het stedelijke wonen door de bouw van een 140-tal wooneenheden in een binnengebied. De transformatie van de site naar een publiek toegankelijk gebied biedt een uitgelezen kans voor nieuw stedelijk leven in de sterk verdichte Lierse binnenstad, een pleisterplaats voor de onmiddellijke buurt èn voor heel Lier.

Mix van historische gebouwen en nieuwbouw
De gebouwen op de site vormen een heldere structuur van begin 20e-eeuwse schoolgebouwen. In 2012 wordt de oude school ondanks het grote potentieel van de gebouwen gesloten omdat deze verouderd zijn. Het ontwerpteam - META, BOB361, Callebaut en OKRA - besluit om de historisch waardevolle gebouwen te behouden en enkel de minderwaardige constructies te slopen om plaats te maken voor nieuwbouwvolumes.

Doorwaardbaar binnengebied
De positie van de nieuwe volumes past zich perfect in binnen het bestaande weefsel en creëert zowel publieke, collectieve als private open ruimtes met een vergelijkbare schaal. Elke open ruimte onderscheidt zich door het specifieke karakter ervan. De aaneenschakeling ervan vormt logische circulatie-assen doorheen de site.

Programma startende ondernemers
Het programma bestaat uit een publiek deel met een horecazaak en een incubator, 3 buurtwinkels en een kantoorgebouwtje. De incubator wordt een broedplaats voor startende ondernemers en creatievelingen in Lier. Ze beschikken er over alle faciliteiten en netwerkmogelijkheden om zich ten volle te ontplooien.

Wonen in al zijn vormen
Daarnaast bevat de site uitsluitend woonfuncties. Iedere vorm van wonen komt aan bod: herbestemmingswonen in het karaktervolle bestaande schoolpatrimonium, functioneel ontworpen nieuwbouwappartementen voor jonge starters en gezinnen, een cohousingproject van een 10-tal units in het voormalige klooster der predikheren De Kluis, 8 grondgebonden rijwoningen met privétuin, praktijkwoningen, kangoeroewoningen, comfortappartementen en cascowoningen.

Waar?
Het binnengebied van de Normaalschoolsite omsluit het bouwblok Berlaarsestraat, Sint-Gummarusstraat, De Heyderstraat en Kluizestraat.

Recente persberichten