Persbericht

META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten bouwen dakserre Agrotopia in Roeselare

Perscontact

Siska Claessens
siska@meta.be
+32 476 99 15 54

META architectuurbureau en van Bergen Kolpa Architecten bouwen dakserre Agrotopia in Roeselare

Het Belgische META architectuurbureau en het Nederlandse van Bergen Kolpa Architecten hebben de ontwerpwedstijd voor de bouw van een nieuw voedselonderzoek- en expositiecentrum voor het provinciaal onderzoekscentrum Inagro gewonnen. Het ontwerpteam bouwt een serre op het dak van de groente- en fruitveiling REO in het West-Vlaamse Roeselare. Het wordt het grootste centrum voor voedselonderzoek voor glasgroenten van Europa dat publiek toegankelijk is.

In het 9 500 m² grote gebouw bevinden zich, omringd door een educatieve route voor het publiek, hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vruchten en bladgroente. In 4 verschillende klimaatzones kan de bezoeker het telen van tomaat en sla, maar ook peper en aardbei beleven. De entree met brede, opgaande trap leidt naar het stadstuinbouwplein met bezoekersfaciliteiten. In de gevelserre aan de ringweg bevindt zich een dubbelhoge kas voor innovatie van verticale teelt. De voet ervan dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter.

Transparante sculptuur van glas en staal

Agrotopia wordt een groen landmark aan de ring van Roeselare, een transparante sculptuur van glas en staal. De architectuur is opgebouwd uit een ijle serreconstructie die rust op de betonnen sokkel van het veilinggebouw. De 3 basiselementen vormen de stalen onderbouw, de aluminiumgevel en het glas. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik en circulair energie- en watergebruik. Met een spectaculair zicht op de wijde omgeving en de stad krijgt de stedelijke tuinbouw op industriële daken een prominente plaats in de skyline van Roeselare.

"Agrotopia is een publiek gebouw dat een krachtig baken vormt in het Roeselaarse landschap. Met zijn bijzonder programma en uitstraling geeft het een duidelijk signaal over de integratiemogelijkheden van voedselproductie en -logistiek in de stad."
[ Niklaas Deboutte, META architectuurbureau ]

"Wij zijn zeer verheugd dit ambitieuze project met de opdrachtgevers te kunnen realiseren. Inagro en Reo Veiling laten hiermee zien dat professionele voedselproductie echt met de stad verbonden kan worden."
[ Jago van Bergen, Bergen Kolpa Architecten ]

De bouw start in 2017 en het gebouw opent de tweede helft van 2018 zijn deuren voor telers, onderzoekers en publiek.

Met Agrotopia verbindt het provinciaal onderzoeksinstituut voor land- en tuinbouw Inagro zich verder aan de logistieke sector, industriële partners en de consument.

Over het team

META architectuurbureau, van Bergen Kolpa Architecten, Wageningen UR glastuinbouw, Smiemans en Tractebel Engineering werken samen voor dit project. Het team werd gekozen in het kader van de Pilootprojecten Productief Landschap van de Vlaams Bouwmeester.

Pilootprojecten Productief Landschap is een samenwerking tussen de Vlaamse minister van Omgeving, het Team Vlaams Bouwmeester, het Departement Landbouw en Visserij, Ruimte Vlaanderen en het Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO).

META architectuurbureau (BE)
Voor META is de essentie van architectuur het bouwen, noch min, noch meer. Architectuur is een ambacht, een métier. Voor ieder vraagstuk wordt er een oplossing uitgewerkt waarbij de platgetreden paden indien nodig verlaten worden.

Als ontwerper moet je ambitieus zijn. Ontwerpen met de intentie te bouwen voor de eeuwigheid is het uitgangspunt. Ieder gebouw is zo ontworpen dat de functie en de invulling eenvoudig aanpasbaar zijn. Een deugdelijk gebouw is een gebouw dat ontworpen is voor onvoorspelbare gebeurtenissen.

De ontwerpen kunnen dan nukkig zijn, weerstand bieden en soms ook wringen, maar ze zijn steeds doordacht.

META won verschillende architectuurprijzen waaronder de Belgische Architectuuraward en de Belgian Building Award. In 2016 werd het Gildenhuis in Beveren bekroond met de Prijs Inspirerend Sociaal Wonen van de Vereniging van de Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen.

Enkele recente projecten: woningen en kantoren Cadiz, sociale woningen Boshoek in Boechout, het Gildenhuis in Beveren, woon- en werkunits Montigny, Datacenter KU Leuven, gebouw O en M voor de Universiteit Antwerpen.

META werd opgericht in 1991, wordt geleid door de vennoten Niklaas Deboutte en Eric Soors en telt een 15-tal medewerkers.
www.meta.be

Van Bergen Kolpa Architecten (NL)
Jago van Bergen en Evert Kolpa richten zich op bouwrealisaties, visieontwikkeling en onderzoek. De projecten beslaan meerdere schaalniveaus: van gebouw- tot interieurontwerp, van landschap tot proces- en ecologieontwerp. Centraal in de werkwijze staat het vormen van een balans tussen programma, landschap en natuurlijke bronnen.
www.vanbergenkolpa.nl

Onderzoeksinstituut Wageningen UR glastuinbouw
Wageningen UR Glastuinbouw werkt samen met bedrijfsleven, wetenschap en overheid. Vragen over teelt en bedrijfsvoering vertalen ze naar toepassingsgericht onderzoek en innovatietrajecten. Wageningen UR is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting DLO (Dienst Landbouwkundig Onderzoek).
http://www.wageningenur.nl

Smiemans projecten
Smiemans Projecten heeft een rijke traditie in de serrebouw en is gespecialiseerd in innovatieve glasconstructies.
www.smiemansprojecten.nl

Tractebel Engineering
Tractebel is een multidisciplinair studie- en adviesbureau. Tractebel begeleidt klanten bij de precisering van strategische keuzes en masterplannen, adviseren hen bij de precisering van beleids- en haalbaarheidsstudies, voeren detailstudies uit en verzorgen het projectmanagement.
www.technum.be/index.php/nl

Recente persberichten