Persbericht

META voor KONING NOORD

Ruwbouw-is-afbouw voor een atypisch appartementsgebouw

Perscontact

Siska Claessens
siska@meta.be
+32 476 99 15 54

META voor KONING NOORD

Ruwbouw-is-afbouw voor een atypisch appartementsgebouw

In de Slachthuisbuurt in Antwerpen heeft META het appartementsgebouw Koning Noord afgewerkt: een project met 26 woningen, een kinderdagverblijf en een werkruimte.

META ontwierp in opdracht van ISTATE 2 volumes in ruw beton, verbond de volumes met een plint rond de binnentuin en werkte het gebouw af met goudkleurig schrijnwerk en balkons.

Door een doorgedreven rationaliteit in concept en uitvoering voorop te stellen, maakt META ruimte voor het ontwerpen van een genereus gebouw.

2 volumes gevouwen rond de binnentuin

Koning Noord bestaat uit 2 gebouwen: een volume aan de straatkant dat de gevelrij van de Twee Netenstraat vervolledigt en - dieperliggend op het perceel - een tweede volume dat ook bij de naastliggende bebouwing aansluit. De 2 volumes zijn op het gelijkvloers verbonden door een doorlopende plint die zich rond de binnentuin vouwt. Het dak van deze plint wordt ingezet als intensief groendak en vormt, naast de binnentuin, een tweede horizontaal groenvlak. Ondergronds zijn er 37 parkeerplaatsen en een stalling voor 83 fietsen.

De meer publieke functies - de werkruimte en het kinderdagverblijf - zijn terug te vinden op de gelijkvloerse verdieping. Het kinderdagverblijf is toegankelijk vanaf de binnentuin.

“De atypische volumetrie is een gevolg van de bijzondere, naburige bebouwing. Een gelijkvloerse plint strekt zich rondom een collectieve binnentuin en verbindt beide gebouwen.”
– Niklaas Deboutte, META architectuurbureau

Typeplan zorgt voor kwaliteit en betaalbaarheid

De appartementen bevinden zich in de 2 volumes. Er zijn 4 typeappartementen per verdieping die op elk niveau herhaald worden. Enkel op de bovenste verdieping aan de straatkant wordt van dit typeplan afgeweken om 2 duplexappartementen met ruime dakterrassen te realiseren.

“Het project biedt betaalbare, hedendaagse woningen op maat van een buurt die in volle ontwikkeling is. Nog voor de start van de werf was het project volledig uitverkocht.”
– Bert Craeghs, ISTATE

Het maximaal herhalen van één typeplan heeft technisch veel voordelen en verhoogt de logica én aldus de betaalbaarheid van het ontwerp. De raamopeningen en terrassen die hierdoor zichtbaar onder elkaar gepositioneerd zijn, zorgen bovendien voor een neutrale architectuur. Ten slotte werd de structuur van de gebouwen zo ontworpen dat voldoende flexibiliteit voor eventuele toekomstige wijzigingen in de indeling van de appartementen mogelijk is.

Grijs beton afgewerkt met goudkleurig aluminium schrijnwerk en balkons

Ieder appartement beschikt over 2 grote ramen. Door het groeperen van de open en gesloten gevelvlakken wordt het ter plaatse gestort beton met plankenbekisting - wat traditioneel een dure bouwmethode is - toch haalbaar binnen de strenge financiële krijtlijnen van dit project.

Het ruw, grijs beton wordt afgewerkt met goudkleurige geanodiseerde aluminium terrassen, schrijnwerk, balkons,..

“De toepassing van beton met plankenbekisting maakt het project bijzonder. Om deze uitvoering mogelijk te maken binnen het budget werd het gevelontwerp maximaal gerationaliseerd.”
– Eric Soors, META architectuurbureau

Ruwbouw-is-afbouw met detaillering van de ruwbouw

Binnenin past META het voor hen kenmerkende ruwbouw-is-afbouw-principe toe: het met zorg detailleren van de ruwbouwwerken. In combinatie met een strenge werfcontrole mondt dit uit in een gebouw met een bijzonder karakter.

Recente persberichten