Persbericht

Sprekende gevel als kunstvorm

Belgian Building Awards uitgereikt. META en kunstenaar Perry Roberts krijgen eervolle vermelding voor gebouw O in de categorie Art Integration

Perscontact

Siska Claessens
siska@meta.be

+32 476 99 15 54

Sprekende gevel als kunstvorm

Belgian Building Awards uitgereikt. META en kunstenaar Perry Roberts krijgen eervolle vermelding voor gebouw O in de categorie Art Integration

Samen met de Britse kunstenaar Perry Roberts krijgt META een eervolle vermelding in de categorie Art Integraton van de Belgian Building Awards . Deze categorie bekroont projecten met een exemplarische kunstintegratie. META bouwde Gebouw O in opdracht van de Universiteit Antwerpen samen met Storimans Wijffels architecten en Tractebel. De prijs is gewonnen door Architectenbureau Bart Dehaene i.s.m. Sileghem & Partners en Ante Timmermans voor Basisschool De Brug in Erpe-Mere.

META toont met het ontwerp van onderwijsgebouw O een inspirerende plek waar studenten, docenten en ander onderwijspersoneel elkaar niet enkel ontmoeten voor de kennisoverdracht, maar elkaar ook op een informele manier vinden. Een plek waar nieuwe ideeën ontstaan en vorm krijgen.

Om mee na te denken over de bijdrage die kunst aan deze lerende omgeving kan leveren, nodigt META de Britse kunstenaar Perry Roberts uit. META werkte eerder al samen met hem voor Werkhuizen MIN in Deurne. Roberts vertaalt het concept van de school als democratische ontmoetingsplaats naar een gevelkunstwerk.

Hij doet dit door een foto van studenten en docenten in de goudkleurige aluminium gevelplaten te ponsen. De afbeelding refereert naar de traditionele klasfoto’s en wordt gerasterd in dots met 5 verschillende diameters. Door gebruik van de CNC-techniek kan op eenvoudige wijze elk paneel uniek worden gemaakt.

Op korte afstand krijgt men een abstrahering van het beeld, slechts op een grotere afstand wordt het beeld leesbaar.

Er wordt wel eens gezegd dat het doel van onderwijs is om spiegels in ramen te veranderen. In dit gebouw kunnen de gebruikers zichzelf weerspiegeld zien in de gevel, maaar tegelijkertijd laten de perforaties in de goudkleurige aluminiumplaten een blik op de buitenwereld van binnenuit toe.
[ Perry Roberts ]

Kunst als verbindend element

Perry Roberts verwijst hiermee naar de 19e en 20e-eeuwse traditie om groepsfoto’s van leerlingen, dorpsbewoners, … te maken. Met de foto op de gevel van gebouw O sluit Roberts aan bij deze traditie. Met dit verschil dat niet enkel de docenten en de studenten figureren, maar ook technici, administratief- en onderhoudspersoneel. De gevelfoto verbindt iedereen die een universiteit doet groeien en bloeien en verzinnebeeldt samenhorigheid en samenwerking.

Over Gebouw O

In opdracht van de Universiteit Antwerpen realiseerden META en Storimans Wijffels Architecten in samenwerking met Tractebel een auditorium- en onderzoeksgebouw met 8 auditoria, 2 miscroscopiezalen, 1 bioruimte, 1 practicumzaal en een grote fietsenstalling. De Gebouw O is een alzijdig gebouw met een dubbele inkom, die diagonaal gespiegeld is, zodat beide zijden een evenwaardige toegang toegewezen krijgen.

Op niveau -1 en niveau +1 worden telkens 4 auditoria georganiseerd rond het centraal atrium met grote lichtstraat die het zenitale daglicht laat afdalen tot de ondergrondse verdieping. De begane grond is voor gemeenschappelijke functies en voor ruime inkom- annex ontmoetingsruimtes. Van hieruit vertrekken 4 compacte trappenhuizen die zorgen voor korte circulatielijnen en snelle brandevacuatietijden. De bovenste verdieping (+3) is gereserveerd voor de practicum- en microscopiezalen.

De gevel van het gelijkvloers is 1 module naar binnen geplaatst waardoor een overdekte rondgang ontstaat. Het zwevende volume erboven wordt omhuld door geperforeerde gouden aluminium platen. Deze platen vormen een vaste zonwering voor de auditoria, microscopie- en practicumzalen en zorgen voor zacht gefilterd licht en een buitenzicht. De panelen kunnen op de 3de verdieping geopend worden om in de praktijklokalen een maximale lichtinval te hebben. Door zowel de gevel als het plafond van de rondgang en de foyers uit te voeren in het zelfde materiaal ontstaat er een coherent zwevend volume dat ’s avonds door strooilicht een spoor van gebruik laat zien aan zijn omgeving.

Na gebouw O bouwde META op dezelfde campus ook gebouw M. De 2 gebouwen markeren samen met het tussenliggende plein de kern van de campus.

Recente persberichten