Appartementen Oosterlinck

Beschrijving

Op een terrein met een onregelmatige vorm en een aanzienlijke diepte in het centrum van Wetteren realiseert META een appartementsgebouw.

Het project Oosterlinck bestaat uit een ondergrondse parkeergarage voor 9 wagens, 6 appartementen aan de straatzijde en 3 woningen in het binnengebied. De parkeergarage en de achterliggende woningen zijn bereikbaar via een doorgang onder het gebouw aan de straatzijde.

De kelderverdieping is half verzonken zodat inkijk in de appartementen op begane grond vermeden wordt.

Door een compacte organisatie rond een centraal gelegen kern lopen de leefruimten van voor- tot achtergevel. Aan de achtergevel grenzen de leefruimten aan inpandige terrassen als verlenging van de ruimte.

Het volume aan de achterzijde bestaat uit duplexwoningen waarvan alle leef- en slaapruimten naar het zonovergoten binnengebied georiƫnteerd zijn. Deze woningen genieten extra privacy door de achterin gelegen locatie en de directe toegankelijkheid via het binnengebied.

De gevel is opgebouwd uit een schakeling van identieke, geprefabriceerde betonnen elementen die op verschillende manieren in het gevelvlak worden geplaatst. De ramen tussen de verticale elementen zijn identiek. De veranderlijke positie van de asymmetrische betonelementen zorgt echter voor een variabele tussenafstand en schaduwwerking. Een subtiele variatie die de strakke geleding nuanceert. Dit principe wordt zowel aan de straatzijde (voorgevel) als in de achterbouw toegepast.

Prijzen

Residentieel Gebouw van het Jaar 2013, Belgian Building Awards, laureaat
Provinciale Architectuurprijs Oost-Vlaanderen 2014, bekroning met eervolle vermelding

Publicaties

“20 jaar architectuurprijzen in Oost-Vlaanderen” (Architectuurprijzen 1993-2013, Provincie Oost-Vlaanderen, 2014)

Evenementen

Dag van de Architectuur 2013, Vlaams Architectuurinstituut, selectie

Type

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Eddy Henskens studie stabiliteit