Cadiz

Beschrijving

Met zijn orthogonaal stratenpatroon en bijzondere locatie op een rechthoekig schiereiland, is de historische Cadixwijk uniek in het stadsweefsel. Het RUP ‘CADIX’ heeft de intentie om het historisch gegroeide bouwblokkenpatroon van Het Eilandje te vervolledigen en het orthogonale stratenpatroon door te trekken tot aan de dokranden.

Voorwerp van deze opdracht bestaat uit het onderzoek naar de mogelijke herbestemming van de site rond het voormalige douanegebouw. Dit gebouw wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuwbouw van meer dan 100x100m. Er wordt een nieuw, gesloten bouwblok gerealiseerd dat zich ruimtelijk integreert in het weefsel van de Cadixwijk.

De bepalende regels vanuit het RUP: een optimaal gebruik van oriëntatie en uitzichten en de zoektocht naar een intelligente ontsluiting, beïnvloeden het concept sterk. Op de rooilijn wordt een stedelijke plint voorzien met diverse functies: retail, supermarkt, horeca, kantoren en een rust- en verzorgingstehuis. Deze bebouwing vormt een sokkel die beperkt wordt tot 3 bouwlagen, zodat een maximaal bouwvolume in de hoogte kan gerealiseerd worden. Deze 4 volumes worden ingevuld met woningen.

Ondergronds is een parkeergarage voorzien zodat de voormalige parking naast het douanegebouw kan worden omgevormd tot een publiek plein. De ruimte binnenin het nieuwe bouwblok is collectief en krijgt een sterk groen karakter. Deze ‘hof’ wordt deels gebruikt ter ontsluiting van de terugliggende woonvolumes. Openingen in de gevelwand garanderen wel de nodige transparantie.

Status

Procedure

Wedstrijd gedeelde eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

POLO architects partner-architect