Campus Noord Artesis

Beschrijving

In het kader van de onderhandelingsprocedure voor Campus Noord van Artesis Hogeschool Antwerpen dient META architectuurbureau - in samenwerking met Willemen General Contractor, Storimans Wijffels Architecten (NL), Landinzicht en Technum - zijn ontwerp in.

Het ontwerp, op de plek van het voormalige Noordstation, markeert de toegang tot de Leien. Door de nieuwe parkhelling en de nieuwe brug over de Leien (naar een ontwerp van Ney + Partners) wordt Park Spoor Noord verbonden met het Eilandje.

META architectuurbureau stelt een compact en leesbaar bouwvolume voor met een grote uitkraging over de nieuwe parkhelling die de hoek Italiƫlei-Noorderlaan markeert. Op de benedenverdieping zijn de publieke functies langs de gevel geplaatst. Ze zorgen voor een activatie van de openbare ruimte. Twee entrees - op het gelijkvloers en op de 1ste verdieping vanaf de parkhelling - komen binnen in de grote, theatrale inkomhal. Van daaruit start de interne circulatie. Die is in 2 heldere stroken (binnenstraten) georganiseerd en gecombineerd met ontmoetings- en zelfstudieruimten voor de studenten. De structurele opbouw bestaat uit een centrale kern en een dragende gevel waardoor een maximale flexibiliteit ontstaat. De gevel kent een opbouw naar de klassieke driegeleding: plint, middenstuk en kroon.

Type

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Storimans Wijffels Architecten partner-architect
Landinzicht Landschapsarchitecten ontwerp landschap
Tractebel studie technieken
Willemen algemeen aannemer