Dakserre Agrotopia Roeselare

Nieuwbouwserre met 9.500 m² onderzoekscentrum en bezoekersfuncties op het dak van een bestaande loods

Type

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Van Bergen Kolpa Architecten
partner-architect
Tractebel
studies stabiliteit en technieken
Wageningen UR Glastuinbouw
studies teelttechnieken
Smiemans Projecten
studies serrebouw

Dakserre Agrotopia Roeselare is een ambitieus gebouw voor onderzoek en expositie van groenteteelt waarmee het onderzoekinstituut voor land- en tuinbouw Inagro zich verder verbindt aan de logistieke sector en de consument.

Het onderzoekscentrum in de vorm van een dakserre wordt de trotse landmark van de the Green Hub aan de ring van Roeselare. Het gebouw wordt gerealiseerd op het dak van de groenten- en fruitveiling REO, het voedsel-logistieke hart van West-Vlaanderen. Het innovatieve ontwerp wordt een voorbeeld voor toekomstige voedselproductie in de stad, intensief ruimtegebruik, circulair energie- en watergebruik en verduurzaming van de glastuinbouw.

In het 9500m2 grote gebouw bevinden zich high-tech onderzoeksfaciliteiten voor de teelt van vrucht- en bladgroenten omringd door een educatieve routing voor het brede publiek. In vier verschillende klimaatzones kan zo de teelt van tomaat en sla, maar ook peper en aardbei, beleefd worden. De entree met brede opgaande trap leidt naar het Stadstuinbouwplein met bezoekersfaciliteiten. In de zogenaamde Gevelserre aan de ringweg bevindt zich een speciale afdeling voor innovatie van verticale teelt. De voet van de Gevelserre dient voor de opvang van hemelwater met rietfilter voor het zuiveren van afvalwater.

Dakserre Agrotopia Roeselare is een trotse, transparante sculptuur van glas en staal. De architectuur is opgebouwd uit een ijle serreconstructie die zich aftekent tegen de hemel en rust op de betonnen sokkel van de veiling. Met spectaculaire zichtrelaties op de wijde omgeving en de stad krijgt stedelijke tuinbouw op industriƫle daken zo een prominente plaats in de skyline van Roeselare.

Het project wordt gerealiseerd in het kader van Pilootprojecten Productief Landschap, een initiatief van de Vlaams Bouwmeester.