Datacenter KU Leuven

Beschrijving

In juni 2009 verwierf META architectuurbureau na een competitie, de opdracht om een datacenter met kantoorruimten voor de KU Leuven te ontwerpen. Het gebouw wordt ingepast in het vooropgestelde masterplan voor de Campus Arenberg II en is gesitueerd tussen de spoorweg en de Dijlevallei.

Het gebouw bevat 2 serverruimtes van elk 300m² met de bijbehorende technische installaties en een kantoorruimte van 2000m². Het concept vertrekt vanuit de grote hoeveelheid warmte die geproduceerd wordt door het datacenter. Deze warmte wordt gerecupereerd voor de verwarming van de kantoren en het aangrenzend administratief gebouw. Jaarlijks wordt zo meer dan 1700000kWh warmte gerecupereerd.

De kantoren worden casco opgeleverd. We voorzien een plan dat vrij in te vullen en in te delen is met 2 vaste kernen. De kantoren hebben een centrale patio en kunnen ingericht worden met celkantoren, als een grote ruimte met landschapskantoor of een combinatie van beide. De patio zorgt voor een optimale, natuurlijke lichttoetreding en biedt een plek voor rokers.

Het gebouw heeft bewust een minimum aan kolommen om de flexibiliteit in gebruik optimaal te houden. Er staat enkel structuur aan de gevel en in het hart van het gebouw. Zo ontstaan vrije vloervelden van 15m bij 35m.

De gevel krijgt een bekleding in strekmetaal, zowel voor de dichte delen als voor de ramen, waar de panelen in strekmetaal opengedraaid kunnen worden. Dit geeft het gebouw een monolithisch karakter en vormt tegelijk zonnewering en doorvalbeveiliging voor de kantoren.

Type

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Studieburo Mouton studie stabiliteit
Vanparijs - Maes studie technieken