Elektro Loeters

Beschrijving

Het project Elektro Loeters ligt langs een drukke invalsweg en grenst aan de haven van Oostende.

Op de benedenverdieping bevindt zich een winkelruimte, op de 1e verdieping een opslagplaats en atelier, op de 2e verdieping situeren zich een parkeerruimte en een appartement. Op de 3e verdieping zijn patio-appartementen voorzien.

Het gebouw is ontwikkeld in aansluiting op het aanpalende gebouw in functie van gemeenschap van circulatie. Op de benedenverdieping volgt het gebouw de bouwlijn, op de verdiepingen de straatgevellijn. Het verschil daartussen vormt de spitse overkraging. Het gebouw heeft een eenvoudige betonstructuur, de driehoekige restruimte wordt benut voor verticale circulatie (trappen, personenlift en autolift).

De prioritaire eis van de bouwheer om geen penetraties te voorzien in de winkel voor stijgpunten, en de specifieke terreinvorm, resulteerden in de patio-typologie van de appartementen. Deze situeren zich rond een individuele patio (inclusief veranda) waarop de slaapkamers uitgeven. De leefruimte ontwikkelt zich in haar volledige breedte langs de straatgevel met uitzicht op de haven.

In 2007, 10 jaar na de oplevering, komt de bouwheer terug naar ons met de vraag zijn opslagruimte en parking om te bouwen tot appartementen. De theorie wordt praktijk, het ‘typical plan’ moet zijn flexibiliteit bewijzen.

Op verdieping 1 en 2 komen 9 appartementen van elk ongeveer 110m², de autolift verdwijnt en wordt gemeenschappelijke fietsenberging. De patio-appartementen op de bovenste verdieping en de commerciële ruimte op het gelijkvloers blijven onaangeroerd.

Het gevelpatroon wordt verder ingevuld en ‘eindelijk voltooid’. De nieuwe ramen worden in het gevelvlak geplaatst waardoor nog steeds een subtiele verwijzing blijft naar wat ooit is geweest.

Prijzen

Provinciale Prijs voor Plastische Kunst, Architectuur 1998, Provincie Antwerpen, laureaat

Publicaties

“Provincie deelt culturprijzen uit”, (’t Stad (Het Nieuwsblad), 19 maart 1999)
“Provinciale culturele prijzen uitgereikt” (Gazet van Antwerpen, 19 maart 1999)
“Het krinkelende wankelende winkelding” (De Standaard, 11 februari 1998)
“Hedendaagse architectuur, erfgoed voor morgen” (De Singel 98-99 (De Standaard))
“Architectuurbureau krijgt provincieprijs” (Gazet van Antwerpen, 10 december 1998)
“Provincie strooit kwistig met prijzen” (Het Nieuwsblad, 10 december 1998)
“Elektro Loeters” (Jaarboek Architectuur in Vlaanderen 1996-1997, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, juni 1998)
“Elektro Loeters” (Vlaanderen Nieuwe Architectuur 1987-1997, Prisme Editions, december 1997)

Evenementen

Tentoonstelling ‘Jaarboek Architectuur Vlaanderen 1996-1997’, deSingel Antwerpen, 1998
Tentoonstelling: '30 Jaar Architectuur in Vlaanderen - De Wonderjaren in Maquettes', CC De Scharpoord Knokke-Heist, 2015

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Ingenieursbureau J. Meijer studie stabiliteit
Bureau Bouwtechniek studie technieken
M&M Bouw algemeen aannemer