Gebouw O UA Wilrijk

Beschrijving

In het hart van de campus Drie Eiken in Wilrijk hebben META en TRACTEBEL (ism. Storimans Wijffels architecten) in opdracht van de Universiteit Antwerpen een auditorium- en onderzoeksgebouw gerealiseerd. Gebouw O biedt naast 8 auditoria, 2 microscopiezalen, 1 bioruimte en 1 practicumzaal ook ruimte aan een reprografische dienst, 216 fietsenstalplaatsen en 2 ruime inkomhallen.

Gebouw O is een helder en compact volume dat enerzijds een eye-catcher vormt op de campus maar anderzijds een zo klein mogelijke ruimtelijke stempel op de site mocht drukken. Het evenwicht tussen affirmatie en integratie, en de verbindende rol van Gebouw O resulteren in een alzijdig gebouw met een dubbele inkompartij, dat diagonaal gespiegeld is, zodat beide zijden een evenwaardige toegang toegewezen kregen.

De gevel van het gelijkvloers is 1 module naar binnen geplaatst waardoor een overdekte rondgang ontstaat. Het zwevende volume erboven wordt omhuld door geperforeerde gouden aluminium platen. Deze platen vormen een vaste zonwering voor de auditoria, microscopie- en practicumzalen en zorgen voor zacht gefilterd licht en een buitenzicht.

Voor de kunstintegratie werd beroep gedaan op kunstenaar Perry Roberts (UK). Op de gevel werd een foto van studenten en docenten geponst in de gouden aluminium gevelplaten. De afbeelding refereert naar de traditionele klasfoto’s en werd gerasterd in dots met 5 verschillende diameters. Op korte afstand krijgt men een abstrahering van het beeld, slechts op een grotere afstand wordt het beeld leesbaar.


Prijzen

Kunstintegratie 2018, Belgian Building Awards, eervolle vermelding

Publicaties

"Building O - University of Antwerp Auditorium and Research Building Winning Proposal / META architectuurbureau" (ArchDaily.com, 9 november 2012)
"antwerp university campus O bulding by west 8, META architecture, SW + technum" (Designboom.com, 10 november 2012)
"De taal van architectuur" (A+ 263, Belgisch Tijdschrift voor Architectuur, december 2016 / januari 2017)
"META hanteert het 'ruwbouw is afbouw'-principe voor Gebouw O van de Universiteit Antwerpen" (Plan Magazine 04, Uitgeverij Balfin, januari - februari - maart 2017)
"Universiteitsgebouw met vele gezichten" (Architraaf n°192, professioneel architectenmagazine, mei 2017)

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Storimans Wijffels Architecten partner-architect
West8 ontwerp landschap
Tractebel studies stabiliteit en technieken