Gildenhuis Beveren

Beschrijving

Het projectgebied situeert zich op de hoek van de Ciamberlanidreef met Yzerhand in het hart van de gemeente Beveren en vormt daardoor een strategische ingreep. Door het samenbrengen van verschillende publieke programma’s vergroot de slagkracht van het vernieuwingsproject en bieden we een uniform antwoord op de heersende vraag naar betaalbare woningen.

Het binnengebied lijdt onder de huidige parkeerdruk en wordt ontsierd door blinde gevels en opslagplaatsen. Met enkele gerichte ingrepen krijgt het gebied een duidelijke structuur en vormt META architectuurbureau het om tot een aantrekkelijk groen binnenhof. Door ondergronds een ruime parking van 65 plaatsen te voorzien kan de bovengrondse parking in het binnengebied teruggebracht worden tot parkeerplaatsen voor bezoekers. De nieuwbouw wordt een alzijdig volume dat rondom door een kwalitatieve publieke ruimte begrensd wordt.

Het gebouw bestaat uit een betonnen raster dat sterk aanwezig is in de gevel. De open structuur en gevel maken een vrije invulling van het gelijkvloers mogelijk. Door de verbinding van het publiek domein langs en doorheen het gebouw met het groene binnengebied, maximaliseert META de relatie binnen-buiten en de interactie met de passant. Door enkele toegangen te situeren in de doorsteek door het gebouw wordt de bezoeker uitgenodigd om deze nieuwe circulatie-as en het achterliggend domein te ontdekken. Op de verdiepingen bevinden zich 49 woonunits, waarvan 28 sociale huurappartementen en 21 private koopwoningen.

Het concept van de appartementen is gebaseerd op de 'Design for All'-ontwerpstrategie. Deze strategie houdt rekening met de noden en wensen van mensen met diverse capaciteiten. Ze beoogt flexibiliteit in gebruik wat levenslang wonen mogelijk maakt. Wanneer een gebruiker bijvoorbeeld minder mobiel wordt, kan hij zijn woning met eenzelfde gemak blijven gebruiken.

De balustrades van de terrassen zijn de weergave van een plattegrond van de site, uitgewerkt in geperforeerde aluminium platen. Dit kunstproject 'Satellite Building' is van Jan Kempenaers en Kasper Andreasen en kwam mee tot stand met de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Prijzen

Prijs Inspirerend Sociaal Wonen 2015, Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, laureaat

Evenementen

Dag van de Architectuur 2015, Vlaams Architectuurinstituut, selectie

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Studieburo Mouton studie stabiliteit
CES studie technieken
De Fonseca studie akoestiek
Kasper Andreasen geïntegreerd kunstproject
Jan Kempenaers geïntegreerd kunstproject