Loods De Hoge Rielen Kasterlee

Wedstrijdproject voor de vervangbouw van een loods in een natuurdomein

Type

Procedure

Opdrachtgever

Data

Samenwerkingen

BUUR
ontwerp masterplan

Eind 2007 wordt META architectuurbureau gevraagd om samen met BUUR een invulling te geven aan de eerste fase van het Masterplan voor de Hoge Rielen in Kasterlee. De opdracht bestaat uit het ontwerpen van een hotel, het renoveren van 2 bouwvallige loodsen en de volledige aanleg van de 'contactstrip'. Het domein kent een karakteristieke inplanting van de militaire loodsen, die volgens militaire logica op een precieze minimumafstand van elkaar staan. Het masterplan voorziet in het in ere herstellen van de loodsen en de opwaardering voor toekomstig gebruik.

Gedurende de wedstrijd wordt het duidelijk dat de loodsen, ongeacht de investering, nooit een goed gebouw zullen opleveren omdat de strenge eisen op vlak van brandveiligheid en bouwfysica moeilijk verenigbaar zijn met de originele loods.

Als strategie kiezen we ervoor om vervangbouw voor te stellen: de oude loods vervangen door een nieuwe, intelligente loods met identieke vorm, afmetingen en inplanting. De strategie herinnert ons aan de mythologische figuur van de feniks, een fabeldier dat in staat is om uit zijn eigen as te herrijzen.

De intelligente loods is voor ons een structuur die aangepast is, flexibel en vooruitdenkend. Het project stoelt op de principes van Universal Design, lage-energiebouw en functionele, economische en sociale duurzaamheid. De nieuwe loods kenmerkt zich door de beweegbare luiken aan de langse kanten. Deze vervullen gelijktijdig de rol van luifel, zonnewering en inbraakbeveiliging in gesloten toestand.

Omdat de intelligente loods steeds verschillend ingevuld kan worden, werd dit model zowel voor het nieuwbouwhotel voorgedragen als voor de renovatie van de bestaande oude loodsen. Door vervangbouw voor te stellen in plaats van renovatie en door een rationeel en efficiƫnt ontwerp te maken konden we de kostprijs met 30% drukken in vergelijking met de raming van de opdracht.