Museum Plantin Moretus en Prentenkabinet

Beschrijving

Het Museum Plantin Moretus en Prentenkabinet is gelegen op een erg specifieke locatie in de historische binnenstad. Bovendien grenst het niet alleen aan het bestaande museum Plantin Moretus en Prentenkabinet, een uiterst waardevol, beschermd monument, maar is het wedstrijdontwerp er zelfs een uitbreiding van. Een juiste verankering in de omgeving is van essentieel belang in de zoektocht naar culturele duurzaamheid.

De uitbreiding stelt een combinatie van renovatie en nieuwbouw voor die zich vertaalt in een optimaal programma, een duurzame structuur en materiaalgebruik, een ecologisch verantwoord installatieconcept...

De rijke verzamelingen van het museum zijn momenteel in verschillende depots ondergebracht, die niet aan de huidige eisen (veiligheid, klimatologie, conservatorische omstandigheden, enzovoort) voldoen. De geplande uitbreiding zal een oplossing moeten bieden aan beide knelpunten: het uitbreiden en optimaliseren van de depotfunctie èn tegelijkertijd het promoten van de collecties die er verborgen liggen.

Het geheel van depotruimtes wordt gegroepeerd in een massieve betonnen kluis. Die vormt de belangrijkste functie van het nieuwbouwgedeelte. De beveiligde en geklimatiseerde kluis bestaat uit van kelder tot dak gestapelde en apart gecompartimenteerde depots, die maximaal ingevuld worden met mobiele systeemkasten.

Rond de depottoren slingert de circulatie zich spiraalsgewijs naar boven aan de hand van trappen en hellingsbanen, die niet alleen een aanvulling zijn op de lift, maar ook dienst doen als antichambre van de depots.

Het volume wordt vervolledigd met enkele ondersteunende functies zoals sanitair, vestiaire en (goederen)lift.

De gevel van de nieuwbouw is slechts een schil, maar speelt een belangrijke rol in de ervaring van het gebouw, zowel aan de binnen- als de buitenzijde. Om het gebouw een levendige uitstraling te geven, een specifieke wens van de opdrachtgever, wordt de schil transparant, waardoor alle bewegingen van de spiraalvormige circulatie merkbaar worden van op straat. De volledige façade wordt beglaasd en beschermd door een beplating in messing. We perforeren de platen op variabele wijze. Ze tonen een prent van Johannes Stradanus die het interieur van de 16e-eeuwse drukkerij Plantijn verbeeldt.

Type

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

ABT studie stabiliteit
Studiebureau Boydens studie technieken