Paviljoen Cartuyvels

Beschrijving

In navolging van de woning voor de familie Cartuyvels kreeg META opdracht voor een tweede woning voor dezelfde familie, gelegen naast de eerste woning.

De eerste woning verwijst door materiaalgebruik (recuperatiesteen), textuur en detaillering naar de Vlaamse hoeve. Deze tweede woning verwijst vervolgens naar de traditionele houten schuur bij de hoeve. De woning is volledig opgetrokken uit houtskeletbouw en wordt zowel van binnen als van buiten met hout bekleed: buiten met ruwe, zwart gesapte houten planken en binnen met gladde, wit gebeitste platen van berkenmultiplex.

De woning zal in eerste instantie dienen als een extensie van de naastgelegen woning: als dokterspraktijk, poolhouse en logeeradres. De indeling van de woning is echter zo dat deze in de toekomst eventueel ook dienst kan doen als een volwaardige op zichzelf staande, autonome woning.

In het langgerekte volume zijn de leefruimtes aan de twee uiteindes geplaatst: de studio met eet- en zithoek aan de oostzijde en de praktijkruimte aan de westzijde van het volume. In de toekomst kan de praktijkruimte omgebouwd worden naar een slaapkamer. Tussen de twee leefruimtes is een blok geplaatst met daarin de inkom en de natte ruimtes (wc, badkamer, keuken…). Bovenop dit blok, in het puntdak, bevinden zich een bergzolder en onder het blok een ruime kelder.

Aan de zuidzijde is over de gehele lengte van de woning een terras aangelegd. Deze lange zijde van de woning is volledig beglaasd (eventueel te sluiten door middel van luiken). Alle andere zijden van de woning zijn – met als enige uitzondering de voordeur in de noordgevel – volledig gesloten.

De luiken aan de zuidzijde van het volume hebben een dubbele functie: zij dienen als zonwering en – in gesloten stand – als inbraakpreventie.

Doordat zowel voor de luiken, de gevels en op het hellende dak dezelfde beplanking is gebruikt, vormt de woning als de luiken gesloten zijn een uniform volume. Door de planken zwart te sappen voegt het volume zich naar de bosrijke omgeving – het heeft vrijwel dezelfde kleur en textuur als de donkere stammen van de vele dennen op het perceel.

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Medewerkers

Samenwerkingen

Lieve Werckx ontwerp interieur
Eddy Henskens studie stabiliteit
Xenadvies studie EPB