Penta

Beschrijving

Vlakbij het station van Berchem, aan de overzijde van de Antwerpse ring, kocht Penta Expertise & Consult een braakliggend perceel voor de bouw van haar nieuwe kantoren. META architectuurbureau ontwerpt er een gebouw dat de maximale stedenbouwkundige enveloppe ten volle benut. De kelderverdieping krijgt door middel van een ruime patio aan de achterzijde voldoende licht en lucht en functioneert hierdoor eveneens als volwaardige kantoorruimte. Via een onderdoorgang, die de verbinding maakt tussen de straat en de tuin, komt men bij de ingang van het gebouw. Het volume is getrapt waardoor elke verdieping, met uitzondering van het gelijkvloers, rechtstreeks gelinkt is aan een buitenruimte.

Een betonnen plint zorgt ervoor dat het gebouw zich van de grond verheft. De kelderverdieping zit hierdoor ook minder diep ten opzichte van het maaiveld. De flexibele en heldere planopbouw en de neutrale gevel zorgen voor een maximaal potentieel voor de huidige en toekomstige gebruiker. De ruwbouw wordt op een doorgedreven manier geconcipieerd en gedetailleerd zodat deze ingezet kan worden als afbouw. Deze strategie resulteert in een kleiner verbruik van materialen en een vermindering van manuren. Het resultaat is een economischer gebouw zonder afbreuk te doen aan kwaliteit, aanpasbaarheid en duurzaamheid.

Type

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Eddy Henskens studie stabiliteit
Landinzicht Landschapsarchitecten landschapsontwerp