Residentie Parkhof Mortsel

Beschrijving

Het ontwerp van META architectuurbureau voor het appartementsgebouw Parkhof in Mortsel met 27 appartementen, een commercieel gelijkvloers en een ondergrondse stallinggarage houdt rekening met de stedenbouwkundige context en het specifieke voorschrift van het BPA om met het nieuwe gebouw het bouwblok te vervolledigen en de verspringing van de bouwlijn op te lossen.

Door deze verspringing op te nemen halverwege de gevel, ontstaat de perceptie van twee identieke, maar ten opzichte van elkaar verschoven volumes, waardoor we de schaal van het grote gebouw op menselijke maat houden. De statige, witte prefab betonnen gevel verleent het gebouw echter toch voldoende karakter, passend bij de omvang van een dergelijk project.

De 2 schijnbaar identieke volumes hebben elk een volstrekt verschillende interne logica doordat beide circulatiekernen 90° gedraaid zijn ten opzichte van elkaar. Hierdoor wordt een grote variatie aan woontypologieën bekomen. Op de 6de verdieping zijn 2 penthouses met telkens 2 ruime dakterrassen voorzien.

Ter hoogte van de verspringing in de voorgevel is een doorgang voor voetgangers en fietsers voorzien. Die verleent toegang tot het achtergelegen groene binnengebied van het bouwblok. Dit beboste binnengebied dat tot 100m achter de rooilijn reikt, doet dienst als collectieve tuin, maar is ook publiek toegankelijk. Het park dat zo ontstaat, is ook bereikbaar via de achtergelegen Van Peborghlei.

De raamopeningen in de achtergevel zijn uitvergroot ten opzichte van die in de voorgevel, zodat de bewoners maximaal van het zicht op het groene binnengebied kunnen genieten. Bovendien wordt zo ook optimaal geprofiteerd van de zuidwest-oriëntatie, zowel naar beleving toe als op energetisch vlak. De uitpandige balkons zijn opgevat als een lichte stalen constructie, bekleed met glas en spiegelglas.

Type

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Sileghem & Partners studie stabiliteit
Technico-buro studie technieken
Ivek studie EPB
Prevebo veiligheidscoördinatie