Sociale woningen Cadix

Beschrijving

De site bevindt zich in de Cadixwijk in Antwerpen, die gekenmerkt wordt door een specifieke structuur, architectuur en maritieme sfeer. Het is een rustige buurt, op een boogscheut van het stadscentrum en de culturele as. Het progamma bestaat uit een ondergrondse parking, een kinderdagverblijf, 30 sociale huurwoningen en 25 sociale koopwoningen. Er wordt gestreefd naar een mix van verschillende typologie├źn van 1 tot 5 slaapkamers.

Volumetrisch worden de L-vormige kavels opgeknipt in 2 blokken. Door de hoeken open te werken wordt ademruimte verwezenlijkt. De sokkel ontsnapt aan de knipbeweging en loopt door wat op het maaiveld resulteert in een duidelijke afscherming van het binnengebied.

Vanuit het onderzoek naar het plan is een intrinsieke oplossing naar voor gekomen die resulteert in een levendige gevel met verschillende insprongen en gevelritmiek. De logica zorgt voor voldoende ruimte voor terrassen en Franse balkons. De door de terrassen doorlopende vloerpassen geven het gebouw een horizontaal accent.

Het geheel krijgt een mooie tektoniek door schaduwwerking en subtiele materiaal- en kleurverschillen.

De materiaalkeuze is robuust en solide: baksteen en beton voor de gevelopbouw. Deze sluit naadloos aan op de andere materialen die voorkomen in de herontwikkeling van de Cadixwijk.

Type

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

MikeViktorViktor architects partner-architect