Sociale woningen Italiëlei

Beschrijving

Op een braakliggende kavel aan het noordelijke einde van de Leien (gedeelte Italiëlei) in Antwerpen wordt een appartementsgebouw met 8 wooneenheden ontwikkeld. Het nieuwe bouwvolume sluit aan op het overheersende profiel van de Italiëlei. Met zijn 6 bouwlagen op de bouwlijn en 2 terugspringende bouwlagen wordt het straatprofiel hersteld en terug in evenwicht gebracht.

Het gelijkvloers wordt verhoogd, waardoor voldoende afstand tussen het publieke karakter van de straat en de private ruimte van de woning wordt gecreëerd. In het hart van het bouwblok wordt de verticale circulatiekern geplaatst. Deze ontsluit 8 wooneenheden, elk met 3 slaapkamers. In de middenzone worden op compacte wijze de sanitaire functies boven elkaar voorzien. Elke wooneenheid heeft een terras aan de opengewerkte voorgevel. Dit zorgt voor een maximale lichtinval ondanks de vrij grote bouwdiepte.

Publicaties

“De gevel in de stad” (Architectuurboek Vlaanderen n°10, Vlaams Architectuurinstituut, 2012)

Type

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Werner Mertens studie stabiliteit