Sociale woningen Klapdorp Antwerpen

Stedelijk huisvestingsproject met 21 appartementen

Beschrijving

Waar een architect voornamelijk open ruimte inneemt, opteert META voor het project sociale woningen Klapdorp in Antwerpen voor het creëren van open ruimte. Een binnenplein organiseert de diverse wooneenheden en doet niet enkel dienst als circulatie- en, oriëntatiepunt, maar ook als gemeenschappelijke ontspanningsruimte voor de bewoners.

De site Klapdorp in Antwerpen waar in de 17e eeuw het Predikerinnenklooster gevestigd was, werd in de loop van de tijd stelselmatig volgebouwd met diverse achterbouwstructuren zonder ruimtelijke kwaliteit. In opdracht van de sociale huisvestingsmaatschappij Woonhaven bouwde META architectuurbureau op deze site 21 sociale woningen met een ondergrondse parkeergarage.

META herstelt de originele gebouwenschikking van het 17e eeuwse klooster en als verwijzing naar het klooster wordt een centraal binnenplein ontworpen dat de woonvolumes aan Klapdorp en aan de Predikerinnenstraat verbindt.

De open ruimte is transparant en vierkant van vorm, maar besloten en rustig van sfeer. Naast het herstellen van de historische, originele gebouwenconfiguratie, wordt het centrale plein ingezet als gemeenschappelijke buitenruimte en de facto het collectieve hart van het project. Een centrale boom, omringd door een petanquespeelplaats en zitbank, geeft het binnengebied een identiteit.

Een grijsbetonnen plint vormt de basis van het gevelontwerp. De façade is opgebouwd uit een geelkleurige gevelsteen met accenten in rode kopsstenen. Het schrijnwerk wordt net zoals de gevelsteen toon-op-toon uitgevoerd. De accentkleur van de bakstenen herhaalt zich om de toegangen te markeren; waarbij de brievenbussen via een fijnzinnige detaillering ingewerkt worden.

Type

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

ABT studie stabiliteit
CES studie technieken