Sociale woningen Salvialaan

Beschrijving

De 57 sociale koopwoningen aan de Salvialaan die in opdracht van Arro Antwerpen gebouwd worden, liggen ingesloten tussen de bestaande bebouwing van de historisch gegroeide dorpskern van Wijnegem. De site grenst hierdoor bijna overal aan kleine achtertuintjes en garageboxen. De leegte van het binnengebied is een uiterst geschikte plek voor een dorpskernverdichting.

META architectuurbureau respecteert de wens naar hoge densiteit van het oorspronkelijke masterplan (dd 25 juni 2008), maar houdt de schaal van het project in evenwicht met die van de gemeente. Het grote appartementsblok van het masterplan wordt opgesplitst in 2 delen: een kleiner appartementsblok met een betere oriƫntatie en 12 rijwoningen met ruime achtertuinen. Hierdoor bereikt het nieuwe geheel van woningen een aangepaste schaal zonder aan densiteit in te boeten

Voor de andere woningen, meer in het noorden van de site, werd een slimme schakeling uitgedacht: door een duplex dwars te stapelen bovenop een dubbel zo brede grondgebonden woning, wordt alle inkijk in de achtertuinen vermeden. Bovendien ontstaat een grote achtertuin voor de onderste woningen en een groot terras voor de bovenste woning waar je de hele dag door van de zon geniet. Als gevolg van de kleinere footprint door de stapeling, beschikken alle woningen over een voortuintje, dat enerzijds een buffer vormt ten opzichte van de straat en anderzijds de wijk een groenere aanblik geeft.

Door de heldere planopbouw en een logische structuur (evenwijdig dragende muren), wordt de maximale overspanning beperkt tot 5m20.

Ondanks het eenvoudige materiaalgebruik (baksteen en houten schrijnwerk) wordt toch een grote architecturale uitdrukkingskracht bekomen.

Type

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Medewerkers

Samenwerkingen

Robert Van Eetvelt studie stabiliteit
Studiebureau Boydens studie technieken