Sociale woningen Sint-Gummarusstraat

Beschrijving

Het terrein voor de sociale woningen is gelegen vlakbij het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord. Door strategische ingrepen wensen de beleidsvoerders van de stad Antwerpen de verpauperde buurt op te krikken. De gebouwen en krotten worden opgekocht en vormen samengevoegd een perceel van 1670m². Zich uitstrekkend van de Sint-Gummarusstraat tot de Oude Steenweg speelt dit project een sleutelrol in de revitalisering van de buurt. Met 4 bouwlagen op de bouwlijn en een terugspringende verdieping, vervolledigen de volumes het profiel van beide straten.

De Sint-Gummarusstraat is een traditionele winkelstraat die in het slop is geraakt door vluchtige en weinig duurzame, commerciële initiatieven. Als plint voor dit project wordt een grote ruimte voorzien, bestemd voor een supermarkt. Hierop worden 14 sociale woningen geplaatst die op een centrale dubbelhoge binnenstraat uitkomen. Deze binnenstraat tracht de sociale interactie tussen de bewoners te stimuleren.

Je komt de woningen binnen via de nachthal die ook als inkomhal dienst doet. Vanuit deze hal worden de leefruimtes ontsloten door ofwel een niveau te dalen of te stijgen. De leefruimtes van de duplexwoningen zijn van het doorzontype: de woningen realiseren een maximale lucht- en lichtname en beschikken aan voor- en achtergevel over een terras. De verdiepingshoge vouwramen maken deze terrassen tot een volwaardige uitbreiding van de leefruimte. Centraal in de woningen worden de sanitaire voorzieningen en de interne verticale circulatie op compacte wijze gegroepeerd.

De gevel in de Sint-Gummarusstraat is rijkelijk afgewerkt met gladde prefabbetonnen elementen en invullingen in glas en granitex en ademt zo de sfeer van een winkelstraat uit. De gevel aan de Oudesteenweg is in baksteen opgetrokken en benadrukt het residentiële karakter van de straat. De kant Oude Steenweg heeft een analoge schakeling rond een centrale gang.

META realiseert in totaal 12 woningen. De helft beschikt over een tuin in het binnengebied. Allen hebben ze een ruime, half ondergrondse kelderbergruimte.

Publicaties

“Collective housing in Belgium” (L'Industria delle Costruzioni n°435, 2014)
“Sociale huisvesting zonder stigma” (A+ 237 Belgisch Tijdschrift voor Architectuur, augustus/september 2012)
“Struikjes op het dak” (Gazet van Antwerpen, 2 maart 2006)

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Samenwerkingen

Eddy Henskens studie stabiliteit