Sociale woningen Spoorwegstraat

Beschrijving

Het projectgebied voor de sociale woningen in de Spoorwegstraat bevindt zich op een spitse straathoek, die aan 1 zijde aan een drukke spoorweg grenst. De specifieke condities openen de mogelijkheid om een rustig, stil en zuidelijk georiënteerd binnengebied te realiseren.

Het ontwerp voor het nieuwe gebouw streeft ernaar om de straathoek meer uitstraling te geven door de volumetrische uitwerking van de hoek . We activeren die hoek door de positie van de fietshelling en de toegang tot het binnengebied met dubbele verdiepingshoogte. De doorgangen zorgen naast een fysieke ook voor een visuele connectie tussen de straat en het binnengebied. Dat binnengebied is opgevat als een collectieve buitenruimte. De integratie van verschillende fruitbomen vormen een groene aanvulling op de bestaande appelaar.

De ondergrondse parking biedt plaats aan 60 voertuigen waarvan 3 plaatsen integraal toegankelijk ontworpen zijn. De fietsenstalling omvat 91 plaatsen. In totaal worden 46 sociale appartementen voorzien in verschillende typologieën: levenslang wonen (rolstoeltoegankelijk), duplexappartementen en ééngezinswoningen.

De verdiepingshoge ramen garanderen voldoende daglicht, terwijl de smalle en dieperliggende ramen tegelijkertijd dienst doen als passieve zonnewering. Het omliggende gebied wordt getypeerd door het veelvuldig gebruik van baksteen als gevelmateriaal. De sociale woningen sluiten hierbij aan. Dit geeft het gebouw een robuust karakter. De baksteen wordt gebouwd op een betonnen plint met een hoogte van 70cm. Verder vervolledigt zwart aluminium het materialenpallet.

Type

Procedure

Opdrachtgever

Data