(Tweewoonst Lepelstraat)

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Maximal Design
ontwerp interieur
Ingenieursbureau J. Meijer
studie stabiliteit
Bouwbedrijf Peeters - De Keersmaeker
algemeen aannemer

De Willem Lepelstraat - op de grens van het Sint-Andrieskwartier en het Zuid in Antwerpen - kenmerkt zich door een heterogene mix van schalen, bouwstijlen en -periodes. De enige harmonie is de disharmonie, alleen de toevoeging van een nieuwe schaal en vormgeving kan een aansluiting betekenen.

Wanneer 2 bevriende koppels META architectuurbureau de opdracht geven om binnen dit gegeven 2 rijwoningen te ontwerpen, besluiten we die onder te brengen in 1 volume.

Hierdoor kunnen we op verschillende terreinen inspelen:

  • Stedenbouwkundig: 1 volume met een breedte van 3 kavels kan een meer uitgesproken rol spelen op deze plek, een verbreding in de straat.
  • Economisch: elke woning heeft een verschillend programma, 2 verschillende woningen in 1 gebouw blijft echter goedkoper dan 2 verschillende gebouwen.
  • Inhoudelijk: onderlinge vormelijke concurrentie wordt vermeden, het gemeenschappelijk genomen initiatief blijft eenduidig tot in het eindproduct.

Om de stringente budgettaire bepalingen en de wens tot maximale flexibiliteit te verenigen, splitsen we het geheel op in een constructieve 3-beuk. De 2 buitenste beuken behoren telkens tot 1 van de 2 gezinnen en zijn open van voor- tot achtergevel. De middelste is een wisselbeuk en bevat circulatie en sanitaire voorzieningen. Hier worden tevens de verschillen in programma opgenomen.

De UPN-profielen als bekleding van de vloer- en muurkoppen verleent, samen met de 3-deling en de ritmiek, een klassiek karakter aan deze hedendaagse stadswoning.