Vakgroep Architectuur VUB

Beschrijving

Toen de vakgroep Architectural Engineering moest uitwijken naar een nieuwe locatie op de campus werd besloten om te onderzoeken of de vakgroep en ateliers konden worden ingeschreven in parking K1. Die bevindt zich op de 1e verdieping van het modernistische gebouw van de faculteit Ingenieurswetenschappen.

De locatie biedt enkele voordelen ten opzichte van andere locaties: de ligging binnen de campus, de verbinding met de vakgroep Bouwkunde, bereikbaarheid van computer- en leslokalen en de toegankelijkheid voor andersvaliden. De rationele structuur en het grid van de parking maken het daarnaast mogelijk om de parkeergarage een andere functie te geven.

De planopbouw biedt een gelaagde toegankelijkheid. De centraal gelegen nutsvoorzieningen en andere gemeenschappelijke functies delen het plan op in functie van de ruimten toegankelijk voor studenten en voor onderzoekspersoneel. De bestaande helling naar de voormalige parkeergarage is behouden en doet dienst als toegang enerzijds en informeel auditorium anderzijds

De keuze van gebruikte materialen is in belangrijke mate beïnvloed door het streven naar een optimale akoestiek en maximale daglichttoetreding. Via nieuwe patio’s wordt natuurlijk daglicht in de leslokalen en ateliers binnengebracht.

Publicaties

“Come and see the next decade” (A+ 224 Belgisch Tijdschrift voor Architectuur, juni/juli 2010)
“Vakgroep Architectuur” (Jaarboek Vrije Universiteit Brussel 2003-2004, 2004)

Type

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen