Woning Cartuyvels

Beschrijving

Deze bakstenen sculptuur (recuperatiesteen in wild verband) staat in scherp contrast tot de omliggende weelderigheid van de Limburgse bossen.

In één duidelijke beweging worden woning, onthaal, carport en tuinberging omsloten. De doorsteek op het gelijkvloers herbergt een autostaanplaats en de inkom, de hap op de eerste verdieping zorgt voor diep invallend oostlicht in de woonkamer. De verdere gevelbehandeling is zeer helder: extreme geslotenheid aan de straatzijde, extreme openheid aan de tuinzijde.

De woning Cartuyvels verenigt 2 werelden: in materiaalgebruik, textuur en detaillering verwijst ze naar de Vlaamse hoeve, in vormentaal en contrast met de omgeving naar de geschiedenis van het modernisme.

Publicaties

“Woning Cartuyvels” (Jaarboek Architectuur Vlaanderen 2000-2001, Vlaams Architectuurinstituut, juni 2002)
“Woning Cartuyvels” (Limburgse Architectuur Proeven!, Architectuurwijzer, januari 2008)
“Woning Cartuyvels” (Special Modern Wonen, Goed Wonen, maart/april 2002)
“Bakstenen boomhut” (De Morgen, 24 november 2001)

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Medewerkers

Samenwerkingen

Lieve Werckx ontwerp interieur
Eddy Henskens studie stabiliteit