Woning Deboutte Antwerpen

Beschrijving

In 1999 ontwierp Niklaas Deboutte samen met Christa Dewachter de eigen woning. De woning bevindt zich in een rustige woonstraat van de Sint-Andriesbuurt, die het Antwerpse stadscentrum met het Zuid verbindt.

In 2018 – zestien jaar na de oorspronkelijke oplevering – wordt de woning met een extra bouwlaag uitgebreid.

Voor het oorspronkelijke ontwerp waren de randvoorwaarden van de kavel determinerend. Het compacte volume vult de leegte tussen beide naastliggende panden, waarvan één reeds in 1996 door META ontworpen werd. De verhouding van de hoge scheimuren met de beperkte breedte van het perceel wordt omwille van voldoende zonlicht gecompenseerd door een ophoging van de stadstuin. Dat was meteen de aanleiding om een splitlevel-principe toe te passen in de woning.

Het eenvoudige grondplan vertrekt van een zijdelingse functionele strip die het sanitair en de circulatie organiseert. De resterende ruimte is volledig voorbehouden voor eten, werken, ontspannen, slapen,…

Aan de straatkant geeft de brede deur toegang tot de inkom die ook dienst doet als stalling voor vier moto’s en fietsen. Verder bestaat de gelijkvloerse verdieping uit een bergruimte met een vrije hoogte van 1m90. Via de open trap in de inkom wordt een half niveau gestegen en vinden we de leefruimte die duidelijk het splitlevel-systeem toont. De leefruimte is opgevat als één open ruimte met een kook-, eet- en zithoek. Eten en koken wordt aan de tuinzijde voorzien, palend aan het terras van de bescheiden stadstuin. De zithoek bevindt zich een half niveau hoger, wat door de lagere plafondhoogte resulteert in een intiemere sfeer. Het niveauverschil wordt horizontaal gebonden door één doorlopend kastmeubel in multiplex.

De bovenliggende verdieping bevatte in eerste instantie twee slaapkamers (één aan straat-, en één aan tuinzijde), gescheiden door een centraal gepositioneerde badkamer. Door de eenvoudige planopzet wordt in 2018 met slechts beperkte ingrepen een verdieping toegevoegd. Zo transformeert de slaapkamer aan straatzijde van niveau +2 tot een thuiskantoor, terwijl het nieuwe niveau +3 een exacte kopie is van de oorspronkelijke slaapkamerverdieping met twee slaapkamers en tussenin een badkamer.

De volledige woning is opgetrokken volgens META’s ‘ruwbouw is afbouw’-principe. Door extra aandacht te besteden aan de ruwbouw worden bepaalde afwerkingslagen overbodig. Omdat er minder afwerkingslagen zijn, en dus minder materiaal, impliceert deze werkwijze een economischer bouwproces.

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Christa Dewachter partner-architect oorspronkelijk project