Woning Soors-Vandepitte 2

Beschrijving

Het perceel voor de rijwoning is uitzonderlijk: 8,20m breed. Het lijkt op een restmaat in een straat waar doorgaans kavels van 5 à 6 meter gesitueerd zijn.

De lineaire oriëntatie, eigen aan een rijwoning, wordt opgelost door een splitlevelsnede.

De minder gunstige noordkant aan de tuinzijde compenseert META architectuurbureau door hoge ramen over de hele breedte van de achtergevel te voorzien. Door het open plan en de splitlevelsnede van het gelijkvloers en de 1e verdieping valt de zuiderzon diep in de woning. In de warmste maanden wordt ze deels geblokkeerd door de diepere ligging van de ramen in de buitenmuur. Dit zorgt voor een versterkte gevelarticulatie, maar ook voor een minder directe inkijk in zitruimte en slaapkamers.

Aan de straatkant wordt de 3-ledige gevelopbouw versterkt door een geïntegreerd kunstproject. De sokkel wordt opgeladen met een natuurfoto van Jan Kempenaers: geperforeerde witte aluminiumplaten op basis van de ruw gepixelde foto zorgen voor een discretiescherm en gefilterd daglicht in de garage. Symbolisch zorgt het beeld voor extra groen in de voortuin.
De gele baksteen en de witte ramen zijn een knipoog naar materiaalkeuzes in een vroegere tijdsgeest.

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Landinzicht Landschapsarchitecten ontwerp tuin
Eddy Henskens studie stabiliteit