Woon- en werkunits Montigny

Beschrijving

Op een hoekperceel dat uitkijkt op het nieuwe Antwerpse gerechtsgebouw realiseert META architectuurbureau een project met gemengde functies (kantoren, appartementen, handel).

Het gebouw met halfautomatische parkeergarage is gelegen op het kruispunt van de Montignystraat en de Cuylitsstraat en maakt maximaal gebruik van de gunstige ligging en de typologie van het hoekgebouw. Het project weet zich aan de hand van zijn gevel in te passen in de context van herenhuizen van Antwerpen Zuid. Door een compacte kern met verticale circulatie en nutsvoorzieningen achteraan te voorzien, benutten we het geveloppervlak optimaal en houden we de planopbouw open. De voorziene invulling is zo flexibel mogelijk gehouden en kan zowel dienst doen als kantoor of als appartement. Deze ontworpen flexibiliteit is de essentie van ‘duurzaam bouwen’.

De gevel bestaat uit een stapeling van identieke geprefabriceerde kaders van wit beton. De kaders worden ingevuld met verdiepingshoge ramen die de verschillende bouwlagen maximaal voorzien van natuurlijk daglicht. Op de hoek worden de raamprofielen losgekoppeld van de betonnen kaders waardoor inpandige dakterrassen ontstaan die door de verdiepingshoge vouwramen een verlenging vormen van de leefruimte. De kleine overkraging vormt een accent, de hoek waardig.

Door de ruwbouw op een doorgedreven manier te concipiëren en te detailleren kan deze als afbouw worden ingezet. Deze strategie leidt tot een lager gebruik aan materialen en een grotere aanpasbaarheid en duurzaamheid.

Publicaties

"Woon- en werkunits Montigny" (Belgium New Architecture 6, Prisme editions, 2016)

Evenementen

Dag van de Architectuur 2015, Vlaams Architectuurinstituut, selectie

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Eddy Henskens studie stabiliteit