Cartuyvels-Klockaerts house Zolder

Detached single-family house

Type

Status

Procedure

Dates

Surface

Collaborators

Collaborations

Lieve Werckx
interior design
Eddy Henskens
structural engineering

Publications

This brick sculpture (recuperation stone) is in sharp contrast with the surrounding lusciousness of the woods of Limburg.

In 1 clear movement the house, reception, carport and garden shed are enclosed. The passage on the ground floor houses a parking spot and the entrance, the indent on the first floor ensures a deep eastern light in the living room. The further fa├žade treatment is also clear: extremely closed in the street side, extremely open on the garden side.

This house combines two worlds: in materials, texture and detailing it refers to a Flemish farm house, in form and contrast with the surroundings it refers to the history of modernism.