Veel lof voor universiteitsbouw O UA in de media

Met de oplevering van Gebouw O UA, een samenwerking tussen META, Tractebel en Storimans Wijffels architecten in opdracht van de Universiteit Antwerpen kregen we heel veel positieve media-aandacht. Naast de reguliere verslaggeving in de kranten schreven architectuurrecensenten Koen Van Synghel in De Standaard en Bart Decroos in het architectuurtijdschrift A+ lovende recensies.

Ook architectuurwebsites als Architectura, het Spaans-Amerikaanse Actar, het Duitse Baunetz en het internationale Archdaily en tijdschriften als Planmagazine en Bouwkroniek berichtten uitgebreid over het nieuwe universiteitsgebouw op de campus Drie Eiken in Wilrijk.

We delen graag enkele citaten uit de recensies:

“Met stapelbouw bereikte het bureau een Akropolis van hoorzalen. Zo simpel kan architectuur zijn. Achter die eenvoud schuilt echter veel complexiteit. Een auditorium stelt hoge eisen voor brandveiligheid. Bij brand moeten op korte tijd veel mensen geëvacueerd worden. Daarom kreeg elk van de auditoria een eigen traphal, die in kruisvorm uitgeven op het atrium. Het zenitale licht vanuit de centrale koepel maakt deze trappenhal tot hart en ziel van het complex. Een vanzelfsprekende ontmoetingsruimte die het hele gebouw doet stralen.”

Koen Van Synghel in de column 'De poëzie van compromisloos bouwen' in De Standaard.


“Spreekt architectuur vandaag nog een taal waarmee haar bewoners zich kunnen identificeren? Gebouw O beantwoordt…het…vraagstuk door één van de centrale concepten uit de architectuurtheorie van de afgelopen decennia op vakkundige wijze te demonstreren. Waar de constructie van het gebouw aantoont dat een generieke structuur ook verfijnd kan zijn, spreekt de gevel een taal die zich persoonlijk richt tot het leven dat erin plaats vindt.”

Bart Decroos in het artikel 'De taal van architectuur' in A+


“De kracht van het concept zit in de manier waarop de ontwerpers het kubusvormige volume hebben ingevuld en afgewerkt. Rond een centraal atrium, overkoepeld door een grote lichtstraat, planten de ontwerpers op niveau -1 en niveau +1 telkens vier auditoria in. In een gestileerde, gespiegelde balletbeweging roteren die twee aan twee, met telkens een toegang op twee niveaus die op de gemeenschappelijke circultatie uitgeven.”

Staf Bellens in het artikel 'Academisch goud' in NAV News


“Beton en hout, binnen en buiten, figuratie en abstractie: met dit ensemble lijkt Meta Architecten een complementaire architectuur te hebben herontdekt die - in de traditie van de Amerikaanse architect Louis Kahn - een mystiek huwelijk sluit tussen ratio en poëzie.”

Koen Van Synghel in het artikel 'De poëzie van compromisloos bouwen' in De Standaard

Recent nieuws