Wedstrijd Sociale woningen Bogerse Velden ingediend

META architectuurbureau dient zijn wedstrijdontwerp in voor het sociaal woonproject Bogerse Velden Oost (fase 2) te Lier in opdracht van de Lierse Maatschappij voor de Huisvesting. In de basisvariante van het ontwerpvoorstel worden 33 huurappartementen en 26 koopwoningen voorzien.

De uitdaging bestaat er uit om aan het gevraagde programma te voldoen op een manier die de kwaliteiten van de bestaande ruimtelijke toestand respecteert en benut. Door het nog extra uitbreiden van het in het masterplan voorziene speelnetwerk ontstaat – eerder dan een dichtgebouwd gebied – een doorwaadbaar geheel dat de nadruk legt op de zwakke weggebruiker en plaats biedt voor spelende kinderen. Door extra groen wordt de ‘groene gordel’ van grotere en kleinere parkjes rondom de site voltooid.

De appartementsgebouwen manifesteren zich als 3 autonome compacte volumes met elk een eigen ondergrondse stallinggarage en eigen ingang. Het gelijkvloers wordt half verhoogd waardoor een betere privacy bekomen wordt en waardoor budgetvriendelijker gebouwd kan worden.

Bij de twee grondgebonden woningtypologieën wordt sterk ingezet op volumetrie; lange aaneengesloten gevelvlakken worden vermeden. Dit onderzoek naar het juiste volume werd gedreven vanuit diverse randvoorwaarden zoals zichten, oriëntatie, groeperen van de natte functies,... De kenmerkende rationaliteit staat de rijkdom dus niet in de weg.

Recent nieuws