Administratief Centrum Sint-Katelijne-Waver

Beschrijving

Het administratief centrum van Sint-Katelijne-Waver wordt ingeplant op het knooppunt van de Leliestraat (verbindingsweg met Mechelen) en de Lemanstraat, op een paar honderd meter van de centrale marktplaats.

Het uitgewerkt wedstrijdvoorstel zoekt de balans tussen het verwerken van de nodige oppervlaktes van een administratief centrum en de kleine schaal van de aanwezige bebouwing: een lint van rijwoningen en alleenstaande ééngezinswoningen.

Het gebouw durft groot te zijn. Dit resulteert in een maximale impact met een brede invloed op zijn omgeving en een ruim draagvlak dat tot de volledige buurt bijdraagt. Daarnaast is de opzet helder en symboliseert het een duidelijke daad. Het administratief centrum krijgt hierdoor een status en uitstraling, waardig voor een dergelijk gebouw.

Door de frontale opstelling tegenover de nog aan te leggen rotonde, ontstaat een plein als inleiding van het openbare gebouw.

Het gebouw is opgevat als een langgerekte variant van de typische atrium-typologie, waarbij het atrium als een publieke zone tussen straat en kantoor komt te liggen. De opzet is eenvoudig: het kantoor kan als kantoor ontwikkeld worden, zonder verder specifieke uitstraling, het atrium daarentegen wordt, samen met een aantal specifieke functies, hèt visitekaartje van het project.

Daarnaast doet het atrium ook dienst als buffer voor temperatuur en akoestiek voor de kantoren en zorgt het voor een grote helderheid in gebruik: elke ruimte geeft uit op het atrium en is van buiten het gebouw zichtbaar.

Publicaties

“Administratief Centrum Sint-Katelijne-Waver” (A+ Architectuur, oktober/november 1998)

Procedure

Data

Samenwerkingen

ABT studie stabiliteit
Bureau Bouwtechniek studie technieken en budgetcontrole