Appartementen Arsenaalstraat Antwerpen

Stedelijk woonproject met 4 appartementen en 57 m² handelsruimte

Type

Status

Procedure

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Eddy Henskens
studies stabiliteit en coördinatie veiligheid
Xenadvies
coördinatie EPB

Het project bevindt zich in de Sint-Andriesbuurt tussen het Antwerpse stadscentrum en het Zuid. De Arsenaalstraat is één van de straten die de Kloosterstraat met de Kaaien verbindt. Op een perceel van 6,9 meter breed en geringe diepte van 12,7 meter, wordt een nieuw project gebouwd bestaande uit een gelijkvloerse handelsruimte en vier appartementen, waarvan één duplexappartement.

Het project schrijft zich in binnen de bestaande omgeving, maar voegt tegelijkertijd ook iets toe. Voor de materialen werd inspiratie gezocht in de omgeving: de rode baksteen wordt aangevuld met toon-op-toon rode beton, het zwart aluminiumschrijnwerk verdwijnt visueel waardoor de nadruk op de massa van de gevel gelegd wordt. Door enkele details, zoals een verschil in ruwheid van het metselwerk of de verschillende dieptes van de dagkanten, ontstaat een raffinement.

Omwille van erfgoedkundige voorschriften kan het buurvolume niet hoger opgetrokken worden. Daarom zijn de zijgevels geen wachtgevels, blijven ze in het zicht en worden ze als volwaardig beschouwd en uitgewerkt.