Appartementen Kaai 37 Antwerpen
Stedelijk woonproject met 75 appartementen, 460 m² kantoren en 320 m² handelsruimte
















Type
Status
Procedure
Opdrachtgever
Data
Oppervlakte
Medewerkers
Samenwerkingen
partner-architect
noAarchitecten
partner-architect
OFFICE Kersten Geers David Van Severen
partner-architect
West8
ontwerp landschap
Boydens Engineering, part of Sweco
studie technieken en energie
Ney + Partners
studie stabiliteit
Het project Kaai 37 bevindt zich in de Cadixwijk op ’t Eilandje in Antwerpen. De voormalige havenbuurt heeft het voorbije decennium een transformatie ondergaan naar een stadsuitbreidingsproject met de nadruk op stedelijk wonen.
Het halve bouwblok Indiëstraat - Pirraeusstraat - Binnenvaartstraat werd in één hand ontwikkeld en bestaat uit vier verschillende deelgebouwen. Ondergronds werd één gemeenschappelijke parking voorzien op twee bouwlagen.
Elk deelgebouw werd door een andere architect ontworpen:
- OFFICE Kersten Geers David Van Severen stond in voor het appartementsgebouw met gelijkvloerse handelsruimtes aan de Binnenvaartstraat. De gevel werd uitgevoerd in niet-ontkleurd glas.
- architecten de vylder vinck taillieu namen het hoekgebouw Binnenvaartstraat - Indiëstraat voor zich. Het gebouw bestaat uit appartementen met een gelijkvloerse kantoorruimte. De gevel werd uitgevoerd in matte en blinkende wit-geglazuurde baksteen met groene cement in de voeg.
- noAarchitecten waren de ontwerpers van het hoekgebouw Indiëstraat - Pirraeusstraat, dat volledig uit wooneenheden bestaat. De gevel werd uitgevoerd in groene azulejo-tegels.
- META stond dan weer in voor het residentiële gebouw in de Pirraeusstraat, dat eveneens de gemeenschappelijke parkeerinrit bevat. De gevel werd uitgevoerd met een groengrijze betonnen exoskelet.
De vier architecten traden op als architect-ontwerp voor het eigen deelgebouw; META was de architect-uitvoering voor het ganse project: de vier deelgebouwen, de gemeenschappelijke ondergrondse parking, alsook de onderlinge ontwerpcoördinatie.
De context, de positie en de zichtbaarheid van het ensemble van deelgebouwen vragen om een specifieke benadering qua materialiteit van de gevel.
Bij de gevelontwerpen werd dan ook voor de vier deelgebouwen éénzelfde, onderliggend grid toegepast op maat van de voormalige pakhuizen in de wijk. Iedere ontwerper kon dit grid vrij interpreteren, waardoor een indirecte uniformiteit ontstaat.
Ook het toepassen van de kleur groen in steenachtige materialen, in allerlei vormen (glas, cementvoegen, azulejo-tegels en beton) zorgen voor een unitair ensemble.
Het deelgebouw van META is een exoskelet-structuur: de betonnen buitegevel is meteen de draagstructuur van het gebouw. De gevel bestaat uit grijsgroene, prefabbetonnen gevelkaders. De specifieke profilering van deze kaders maakt het mogelijk de vloerplaten op thermisch onderbroken wijze te plaatsen.
Deze bouwmethode zorgt niet enkel voor een maximale flexibiliteit voor de indeling van de binnenruimte, maar blijkt bovendien bijzonder snel en efficiënt in uitvoering. Een doorgedreven versie van het ‘ruwbouw is afbouw’-principe, een belangrijke stelregel voor META.
Het toepassen van het betonnen exo-skelet in een passiefbouw werd nooit eerder gedaan en geldt als wereldprimeur. Bovendien haalt de passiefbouw de Pixii-standaard (voorheen gekend als Passiefhuis-Platform).