Appartementen Kaai 37 Antwerpen

Stedelijk woonproject met 75 appartementen, 460 m² kantoren en 320 m² handelsruimte

META architectuurbureau, architecten de vylder vinck taillieu, noAarchitecten en OFFICE Kersten Geers David Van Severen ontwierpen elk een gebouw van het bouwblok Kaai 37 in de Cadixwijk op ‘t Eilandje in Antwerpen. Samen met PROJECT² wonnen de 4 bureaus de ontwerpwedstrijd die AG Vespa uitschreef voor het zuidelijk woningbouwblok.

Het complex bestaat uit 4 gebouwen met een totale bovengrondse oppervlakte van 8.500 m² en verzamelt 72 appartementen en duplexappartementen, 5 woningen en 4 commerciële ruimtes rond een binnengebied.

Een primeur: META kiest voor passiefbouw met exoskelet

META maakt voor zijn gebouw gebruik van een betonnen buitenstructuur of exoskelet. De afgewerkte gevel bestaat uit grijsgroene, prefabbetonnen gevelkaders die de dragende structuur van het gebouw vormen. De specifieke profilering van deze kaders maakt het mogelijk de vloerplaten op thermisch onderbroken wijze te plaatsen.

Deze bouwmethode zorgt niet enkel voor een maximale flexibiliteit voor de indeling van de binnenruimte, maar blijkt bovendien bijzonder snel en efficiënt in uitvoering. Een doorgedreven versie van het ‘ruwbouw is afbouw’-principe, een belangrijke stelregel voor META.

META zorgt voor een primeur door het halen van de passiefstandaard met een exoskelet.
META ontwerpt naast 1 gebouw ook de ondergrondse parkeergarage en verzorgt de werfcoördinatie van het geheel.

Kleurnuances en minerale materialen tonen hecht geheel

De context, de positie en de zichtbaarheid van het ensemble vragen om een specifieke benadering qua materialiteit van de gevel. Het onderliggende grid, op maat van de pakhuizen in de wijk, zorgt voor een indirecte uniformiteit.

Gecertifieerd passief groepswoningproject

Kaai 37 is als eerste passief groepswoningproject gecertifieerd door Pixii (vroeger het Passiefhuis-Platform). De ontwerpers lieten zich daarvoor bijstaan door Boydens engineering.


POLO Architects, PULS architecten, Vermeiren - De Coster Architecten & cuypers & Q architecten tekenden voor de noordelijke helft telkens een deel uit. Een gedeelde binnentuin, vormt het groene hart van het bouwblok.