Atlasgebouw Antwerpen

Stedelijk nieuwbouwproject voor de stedelijke dienst Integratie en het Huis van het Nederlands met 3.750 m² kantoren

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Stam Architecten
ontwerp interieur
Toon Heyndrickx
ontwerp interieur
Janenlies
ontwerp daktuin
Eddy Henskens
studie stabiliteit
VK Engineering
studie technieken
Algemene Bouwwerken Frans Willems
algemeen aannemer

In februari 2003 wint META architectuurbureau de open wedstrijd voor het Atlasgebouw in opdracht van de stad Antwerpen. Het gebouw herbergt de kantoren van de Dienst Integratie van de Stad Antwerpen, het Huis van het Nederlands en de ‘materialenbank’ van de Provincie Antwerpen. Het programma omvat verder landschaps- en celkantoren, grote ontvangstruimten en een expositieruimte op het gelijkvloers.

Door het bewaren en renoveren van de bestaande betonnen structuur aan de Provinciesteeg, ontstaat tussen voor- en achterbouw een stadstuin, die aan de publieke expositieruimte grenst. De grote bouwdiepte op het gelijkvloers en de eerste verdieping compenseren we met een met glas overdekte vide in het hart van het gebouw. Deze vide belicht de ontvangstbalie en zorgt voor een natuurlijke oriëntatie bij het binnenstappen van het gebouw.

Het Atlasgebouw heeft een rationeel betonskelet met een heldere stempel waarin verticale circulatie en sanitair worden georganiseerd. De keuze en organisatie van deze stempel, het neutrale plan en de neutrale gevel zorgen voor een maximaal potentieel voor de huidige en toekomstige gebruiker.

Ook in dit project concipiëren en detailleren wij de ruwbouw op een doorgedreven manier zodat deze als afbouw kan ingezet worden. Door dit ‘ruwbouw is afbouw’-principe kan de m²-prijs laag gehouden worden. Gezien de politieke en sociale geladenheid van het project komt de sobere afwerking ten goede aan het gewenste imago en uitstraling.

De geïntegreerde aanpak van technieken verzekert een aangenaam werkklimaat ondanks de geringe investering. Deze lowtech technieken werken hier in symbiose met het ‘ruwbouw is afbouw’-principe. Zo voorzien we een uitgekiend systeem van nachtkoeling en dagventilatie op basis van natuurlijke verluchting van het gebouw.