Basisschool De Zwaantjes Hoboken

Beschrijving

De specifieke perceelvorm en de nieuwe woonontwikkeling op het naburige perceel gaven de rechtstreekse aanleiding om het schoolgebouw in L-vorm te concipiƫren. Op die manier ontstaat een volume die het bouwblok op een evidente wijze vervolledigt en zo ook inspeelt op de mogelijkse toekomstige rijweg die de Krugerstraat met de Zeelandstraat zal verbinden.

Verschillende toegangen die elkaar stapsgewijs volgen, definiƫren meteen ook het gebruik: een toegang tot de fietsenstalling, tot de speelplaats en tot het schoolgebouw zelf.

De functies in het volume worden geclusterd voorzien en op een logische wijze geschakeld. Op het gelijkvloers bevinden zich de kantoren, die zo gemakkelijk bereikbaar zijn voor zowel leerlingen, ouders als derden, met toezicht op de inkom. Ook de kleuterklassen bevinden zich op niveau 0, zodat de onnodige niveauverschillen voor de kleinsten beperkt worden en een rechtstreekse toegang ontstaat tussen de kleuterklassen en de buitenruimte. Op niveau +1 worden alle klassen van de lagere school geschakeld als een opeenvolging van identieke lokalen. Een L-vormige circulatieruimte verbindt alle klassen, maar kan ook actief ingezet worden als extra gebruiksruimte voor diverse activiteiten. De glazen wand zorgt voor een directe relatie met de speelplaats.

Gescheiden door een onderdoorgang bevindt zich de lunchruimte als een dubbelhoge ruimte met een mezzanine-niveau die toegang geeft tot de buitenklas. De ruimtelijke afscheiding maakt breed gebruik van de lunchruimte mogelijk voor naschoolse activiteiten van derden.

Het gebouw wordt opgetrokken door een repetitie van gevelmodules, bestaande uit beton, baksteen en aluminiumschrijnwerk. De horizontale elementen, zowel op de sokkel, ter hoogte van de verdiepingswissel als de kroonlijst geven het gevelontwerp de schaal.

Alle materialen worden toon-op-toon gehouden in een bruinrode tint.

De buitenruimte, ontworpen door Landinzicht Landschapsarchitecten, gaat uit van een maximale ingroening. Verharding wordt alleen voorzien voor specifieke speelzones en doorrijmogelijkheden voor brandweervoertuigen. Het variabele materialenpallet zorgt voor een niet uitgesproken, maar toch aanwezige zonering in het gebied.

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Landinzicht Landschapsarchitecten ontwerp buitenruimte
ABT studies stabiliteit, technieken, akoestiek en EPB