Bruges Meeting & Convention Centre

Stedelijke beurshal van 4.500 m² en congrescentrum met auditorium, vergaderzalen en cateringruimte voor ongeveer 500 bezoekers

Type

Status

Procedure

Wedstrijd eerste plaats

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Eduardo Souto de Moura
partner-architect
Landinzicht Landschapsarchitecten
ontwerp buitenruimte
Philip Aguirre y Otegui
ontwerp kunstintegratie
MOUTON
studies stabiliteit
HP Engineers
studies technieken
Daidalos Peutz
studies akoestiek
AFA Consult
studies stabiliteit en technieken
Ingenieursbureau France
studies buitenruimte
Vectris
studies mobiliteit
FESG
studies brandveiligheid
CFE
projectontwikkeling
MBG
algemene bouwwerken

De oude en gesloopte beurshal van Brugge werd ruim 50 jaar geleden (1966) opgetrokken als een tijdelijke constructie door Groep Planning. Toen het duidelijk werd dat de beurshal bouwfysisch en programmatorisch niet meer aan de hedendaagse eisen voldeed, besliste Stad Brugge om een stadsvernieuwingsproject op te starten. Naast de bouw van een nieuwe beurshal - uitgebreid met een congresgedeelte - werd ook de volledige omgeving rondom het nieuwbouwproject opnieuw aangelegd.

Het architectenteam - Eduardo Souto de Moura en META architectuurbureau - levert een open en quasi obstakelvrije beurshal af waar allerhande evenementen kunnen plaatsvinden. Tegelijkertijd kan het beursgedeelte door de glazen buitenwanden van de beurshal te openen, omgevormd worden tot een publiek overdekt plein. Een troef van het nieuwe gebouw is de functionele opdeling en de flexibele inzetbaarheid. Het beurs- en congresgedeelte zijn met elkaar verbonden via een gemeenschappelijke inkom, maar kunnen perfect onafhankelijk van elkaar én tegelijkertijd gebruikt worden. Terwijl de beurshal horizontaal georganiseerd is, geënt op de buurt en onmiddellijk toegankelijk van buitenaf, is het congresgedeelte verticaal gestapeld.

Het monumentale gebouw rust op een glazen sokkel. Dat komt de gelijkvloerse transparantie ten goede en zet het publieke karakter in de verf. De ingang wordt gedomineerd door een indrukwekkende uitkraging die een overdekte inkom biedt. De zwevende luifel – zowel in de zomer als de winter een beschutte ontmoetingsplaats – organiseert bovendien een geleidelijke overgang tussen het voorplein en de inkom van het gebouw.

De massieve bakstenen kolommen geven de gevel een mooie cadans. Met hun solide karakter zorgen ze voor voldoende schaduw en fungeren ze als een geïntegreerde zonwering. Vanaf de tweede verdieping sturen ze het zicht van binnen naar buiten richting de Brugse skyline.

Het gebouw heeft een robuuste, massieve verschijningsvorm in roodbruine baksteen, afgestemd op het kleurenpalet van de stad. De stenen werden vol in de mortel geplaatst en met een eenvoudige afgestreken voeg verwijzen ze naar de traditionele manier van metselen. Een referentie naar het historische Brugge.

Het behoud van alle bestaande hoogwaardige bomen die het Beursplein sinds vele decennia typeren, was het principieel uitgangspunt. Het projectteam is er tot ieders opluchting en tevredenheid in geslaagd om, samen met externe boomverzorgers en de dienst Openbaar Domein van Stad Brugge, alle volwassen bomen veilig en gezond door het werfproces te leiden.