Elektro Loeters Oostende

Stedelijk nieuwbouwproject met 734 m² handelsruimte, 14 appartementen en 2 studio’s

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Ingenieursbureau J. Meijer
studie stabiliteit
Bureau Bouwtechniek
studie technieken
M&M Bouw
algemeen aannemer

Het project Elektro Loeters ligt langs een drukke invalsweg en grenst aan de haven van Oostende.

Op de benedenverdieping bevindt zich een winkelruimte, op de 1e verdieping een opslagplaats en atelier, op de 2e verdieping situeren zich een parkeerruimte en een appartement. Op de 3e verdieping zijn patio-appartementen voorzien.

Het gebouw is ontwikkeld in aansluiting op het aanpalende gebouw in functie van gemeenschap van circulatie. Op de benedenverdieping volgt het gebouw de bouwlijn, op de verdiepingen de straatgevellijn. Het verschil daartussen vormt de spitse overkraging. Het gebouw heeft een eenvoudige betonstructuur, de driehoekige restruimte wordt benut voor verticale circulatie (trappen, personenlift en autolift).

De prioritaire eis van de bouwheer om geen penetraties te voorzien in de winkel voor stijgpunten, en de specifieke terreinvorm, resulteerden in de patio-typologie van de appartementen. Deze situeren zich rond een individuele patio (inclusief veranda) waarop de slaapkamers uitgeven. De leefruimte ontwikkelt zich in haar volledige breedte langs de straatgevel met uitzicht op de haven.

In 2007, 10 jaar na de oplevering, komt de bouwheer terug naar ons met de vraag zijn opslagruimte en parking om te bouwen tot appartementen. De theorie wordt praktijk, het ‘typical plan’ moet zijn flexibiliteit bewijzen.

Op verdieping 1 en 2 komen 9 appartementen van elk ongeveer 110m², de autolift verdwijnt en wordt gemeenschappelijke fietsenberging. De patio-appartementen op de bovenste verdieping en de commerciële ruimte op het gelijkvloers blijven onaangeroerd.

Het gevelpatroon wordt verder ingevuld en ‘eindelijk voltooid’. De nieuwe ramen worden in het gevelvlak geplaatst waardoor nog steeds een subtiele verwijzing blijft naar wat ooit is geweest.