Handelswoning Kloosterstraat Antwerpen

Stedelijk handelsproject met 63m2 handelsruimte en 1 triplexwoning

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Eddy Henskens
studies stabiliteit en coördinatie veiligheid
Xenadvies
studies energie

De Kloosterstraat wordt gekenmerkt door statige rijwoningen met een bloeiende kleinhandel op het maaiveld. Met de renovatie van het bestaande pand Kloosterstraat 11 wordt deze typologie verder uitgebreid. Tijdens het ontwerpproces werd dan ook gezocht naar een eenvoudige vorm die een duidelijke plaats in de bestaande en historische gevelrij van de Kloosterstraat inneemt.
Bovenop het handelsgelijkvloers komen drie verdiepingen die de handelswoning vormen.

Voor de gevel aan de straatzijde wordt gekozen voor een duidelijk en eenvoudig systeem van opgestapelde kaders met een driedimensionale profilering . De slanke rechthoekige kaders verwijzen door hun verhouding subtiel naar de raamopeningen van de naburige historische panden. Het gelijkvloers wijkt als enige af. Het gelijkvloers is zo een podium met eenzelfde materialiteit en uitzicht waarop de rest gestapeld lijkt.
Naast deze kaders wordt de voorgevel volledig beglaasd voorzien. Zo is de houten balkenstructuur van het interieur maximaal zichtbaar vanop de straatzijde. Deze houten structuur is op het gelijkvloers en eerste verdieping een restant van het bestaande gebouw en van een historische waarde. Voor de nieuwe bovenliggende verdiepingen wordt een nieuwe balkenstructuur ontworpen . Bovendien is een houtstructuur ook licht en uitermate geschikt voor uitbreiding bovenop een bestaande structuur.

De verschillende verdiepingen worden met elkaar verbonden door een personenlift. Aan de achtergevel komt er eveneens nog een buitentrap die vanop het dakterras tot de bovenste verdieping loopt.