Hogeschool KdG Campus Zuid Antwerpen

Wedstrijdproject voor een nieuwbouw hogeschool met 38.000 m² onderwijsruimte

Type

Procedure

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Storimans Wijffels Architecten
partner-architect
ABT
studie stabiliteit
Boydens Engineering, part of Sweco
studie technieken

META architectuurbureau dient- in samenwerking met Storimans Wijffels Architecten (NL), ABT en Studiebureau Boydens - het wedstrijdontwerp in voor de bouw van Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Het project beslaat het noordelijke deel van het door de Brusselstraat, Ieperstraat en Montignystraat gevormde 19e eeuwse bouwblok en heeft een belangrijke representatieve functie aan zowel de Singel als de Troonplaats.

Met de komst van Campus Zuid wordt het bouwblok weer aan alle zijden gesloten en volgt het de contouren van de voormalige Pareinfabriek. Het ontwerp formuleert een herkenbaar en dynamisch antwoord op een aantal sterk verschillende stedelijke condities.

Campus Zuid bestaat uit 4 volumes en een binnenhof die samen 1 gebouw vormen. Het hart van de campus wordt gevormd door de centraal gelegen cafetaria en boulevard waaraan de belangrijkste publieke functies zijn gekoppeld. Aan de Troonplaats transformeren we de huidige parkeerhelling in een cultuurcafƩ en mediatheek, en wordt die voorzien van een nieuwe jas. De historische gevels en de structuur van de gebouwen aan de Montigny- en Ieperstraat blijven behouden en worden geoptimaliseerd. Aan de Singel/Brusselstraat ontstaat een efficiƫnt balkvolume dat voornamelijk aan auditoria en leslokalen plaats biedt.