Kantoren Îlot 9B Rijsel

Wedstrijdproject voor een nieuwbouw met 1.392m² kantoren

Type

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Landinzicht Landschapsarchitecten
ontwerp buitenruimte
Ney + Partners
studies stabiliteit en houtbouw

Anno 2018 is de Euratechnologies-site een duurzame herontwikkeling van een voormalige fabriekssite tot een hedendaagse woon- en werkplek langs een zij-arm van de rivier La Deûle in Rijsel, Frankrijk.
Îlot 9B neemt een vooraanstaande plaats in op de centrale groenruimte ‘grande pelouse’ die gedomineerd wordt door het ZAC-gebouw.

Het ontwerp van META zoekt de perceelsgrenzen op om een maximaal volume te genereren, maar beperkt tegelijkertijd de bouwdiepte door een grote centrale patio die over alle verdiepen heen doorloopt en een binnentuin op het gelijkvloers vormt.
Op het gelijkvloers trekken de gevels zich terug waardoor een galerij ontstaat die een aangename overgang vormt tussen het publiek domein en het gebouw.

Het bovengronds volume strekt zich uit over vijf bouwlagen. De ruimtes worden maximaal flexibel ontworpen, waardoor alle mogelijke programma’s in het volume geïntegreerd kunnen worden: landschapskantoren, kamerkantoren, nieuwe-werk-vormen, vergaderzalen, auditoria, congresfaciliteiten, enzovoort.
Als ontwerp werd een voorstel uitgewerkt waarbij de meest publieke functies (vergaderzalen, auditoria, congresfaciliteiten) zich op het gelijkvloerse niveau bevinden. Ook op het dak wordt publiek programma voorzien, in combinatie met een dakterras dat zich rondom het gebouw uitstrekt. De meer private werkplekken worden in dat geval op de tussenliggende niveaus +1, +2 en +3 voorzien.

De verticale circulatie bestaat uit vier circulatiekernen met telkens één trap en twee liften. Deze worden op de hoekpunten van het grondplan gepositioneerd, waardoor ze maximaal verspreid zijn over de beschikbare oppervlakte. Zo zijn ze niet alleen snel bereikbaar vanaf iedere werkplek, ook de loopafstanden bij evacuatie worden zo voldoende kort gehouden.

Ondergronds wordt 2444m² geconstrueerd die voorbehouden wordt voor 234 parkeerplaatsen en technische ruimtes.

De bovengrondse structuur is integraal geconstrueerd in CLT (cross laminated timber); ondergronds werd alles in betonconstructie voorzien. Tijdens het ontwerpproces werd dan ook grondig gezocht naar een passende structuurmaat voor deze hybride-structuur. Uiteindelijk werd een raster gedefinieerd die zowel past op de micropalen van de fundering, die uitgelijnd is op een optimale en efficiënte parking, alsook alle mogelijke kantoorvormen toelaat (landschapskantoren, kamerkantoren en kantoren conform het nieuwe werken).

In het interieur wordt het ruwbouw-is-afbouw-principe toegepast. De structuur blijft zichtbaar maar wordt afgewerkt met een matte, wit wassende vernislaag. Overal worden computervloeren voorzien, afgewerkt met tapijt. Eventuele wanden op de kantoorniveaus zijn houten systeemwanden.
Aan de buitenkant wordt het gebouw ingepakt in isolatie en afgewerkt met grijs geanodiseerd aluminium. Door ook het schrijnwerk in grijs geanodiseerd aluminium te voorzien ontstaat één geheel tussen gebouw en schrijnwerk. De dieperliggende volumes – het gelijkvloers en het dak – worden dan weer in gepolijst aluminium uitgevoerd, waardoor een spiegeleffect bekomen wordt.