Kantoren Joker Toerisme Mechelen

Uitbreiding en renovatie van een bestaand industrieel pand tot 1.400 m² kantoorruimte

Type

Status

Procedure

Opdrachtgever

Data

Oppervlakte

Samenwerkingen

Toon Heyndrickx
ontwerp interieur
ABT
studie stabiliteit
Cenergie
studie technieken
Van de Heyning
algemeen aannemer

Publicaties

Vlakbij het station van Mechelen en langs de Leuvense Vaart koopt Joker Toerisme een gebouwencomplex voor de vestiging van zijn hoofdzetel. Het grootste deel van dit amalgaam wordt gesloopt, het achterste deel met de rationele betonstructuur is in goede staat en heeft een aantrekkelijke dubbelhoge ruimte. Dit deel wordt gerenoveerd, de straatzijde vereist een nieuwbouw. In het binnengebied is ruimte voor een kleine parking en/of een recreatieruimte. Het gebruik van één gevelmateriaal maakt het gehele complex visueel tot één geheel.

De toegang en de verticale circulatie van het gebouw bevinden zich tussen oud- en nieuwbouw. Ze zijn strategisch geplaatst en bedienen zo de verschillende kantoorverdiepingen. Door deze keuze ontstaat een patio die het binnenkomen en circuleren binnen het gebouw op een heldere en compacte manier organiseert.

Een gecombineerd systeem van nachtkoeling en hygiënische ventilatie zorgt voor verse lucht overdag en afkoeling op warme zomerdagen. Het systeem is verbonden met een weerstation en weekprogramma, dat het binnenklimaat precies regelt.

Ook in dit project concipiëren en detailleren wij de ruwbouw op een doorgedreven manier zodat deze kan ingezet worden als afbouw. Hierdoor houden we de m²-prijs laag. Deze strategie resulteert in een kleiner verbruik van materialen en een vermindering van manuren met een economischer gebouw tot gevolg. Dit alles zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit, de aanpasbaarheid en duurzaamheid. De laatste term krijgt door deze werkmethode een maximale betekenis. Ze zet alle troeven in voor de huidige gebruiker en houdt alle mogelijkheden open voor latere generaties.

Het ontworpen meubilair van Toon Heyndrickx in staal en polyethyleen zorgt voor enkele kleuraccenten in het interieur.